Chlamydia vernietigt de lichaamseigen kankerverdediging


Door het afbreken van het kankeronderdrukkend p53 voorkomt Chlamydia de geprogrammeerde celdood en bevordert zo het proces van kankerontwikkeling.

Infecties als gevolg van de seksueel overdraagbare bacterie Chlamydia trachomatis blijven vaak onopgemerkt. De ziekteverwekker is niet alleen een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen maar wordt ook verdacht van verhoging van het risico op abdominale kanker. Een onderzoeksteam van het Max Planck Instituut voor Infectie Biologie in Berlijn heeft nu de afbraak waargenomen van een belangrijke endogene beschermende factor in de loop van de chlamydia-infectie.

Door activering van de vernietiging van het p53-eiwit blokkeert de bacterie een belangrijk beschermingsmechanisme van geïnfecteerde cellen, de initiatie van geprogrammeerde celdood. De beschermende functie van p53 wordt geremd bij vele vormen van kanker. De nieuwe inzichten liggen ten grondslag aan de vermeende relatie tussen chlamydia-infectie en het vóórkomen van bepaalde vormen van kanker.

Honderden mutaties treden elke dag op in bijna elke cel van ons lichaam. Het eiwit p53 wordt dan geactiveerd om deze veranderingen in het genoom te beperken: ofwel herstelt de cel de beschadigde DNA of, indien dat niet mogelijk is, activeert ze het cellulair zelfmoordprogramma. Op deze wijze worden cellen gewoonlijk beschermd tegen de ontwikkeling van kanker.

Zoals het in Berlijn gevestigde team van het Max Planck Instituut voor Infectie Biologie vorig jaar meldde, leiden chlamydia-infecties tot een drastische toename van de mutatie snelheid. Activering van het zelfmoordprogramma zou fataal zijn voor Chlamydia, omdat de bacteriën zich alleen kunnen vermenigvuldigen in hun gastheercellen waaruit zij hun voedingsstoffen halen. Om zichzelf te beschermen blokkeert Chlamydia de activatie van het cellulair zelfmoordprogramma.

Met de hulp van collega's van het Max Delbrück Center for Molecular Medicine en van Australië, heeft het Max Planck-team nu aangetoond dat Chlamydia zorgt voor de overleving van de gastheercellen door het afbreken van p53. Dit gebeurt door het activeren van een verdeeltraject dat reeds aanwezig is in de cellen. De pathogenen hebben daarbij voldoende tijd om zich te reproduceren in de cellen. Dit heeft echter mogelijk fatale gevolgen voor het gastheerorganisme: de vernietiging van p53, de centrale 'beschermer van het genoom", verhoogt het risico van mutante cellen op overleven en het ontwikkelen van kankercellen.

Afbraak van p53 wordt ook waargenomen bij infecties met het humaan papillomavirus, de oorzaak van baarmoederhalskanker. Chlamydia kan ook bij deze ziekte een rol spelen. Echter, dringt het veel dieper in de voortplantingsorganen en kan ontsteking van de eileiders veroorzaken, waar zij vaak ongemerkt lang verblijven. Van eierstokkanker, één van de meest dodelijke kankers bij vrouwen, wordt nu ook verondersteld te beginnen binnen de eileiders.

"Het effect van Chlamydia op p53 speelt een belangrijke rol in de complexe puzzel van kankerontwikkeling. Hoe meer onderbouwd het verband tussen infectie en kanker wordt, hoe belangrijker het is om de ontwikkeling van effectieve vaccins en antibiotica te promoten om kanker te voorkomen," zegt Thomas F. Meyer, directeur van het Max Planck Instituut in Berlijn.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats