Kanker doden door het beschermen van normale cellen


Een anti-kanker geneesmiddel beschermt normale cellen tegen stralingsschade en verhoogt de effectiviteit van bestraling bij prostaatkanker.

Hoewel bestralingen in de afgelopen jaren verfijnder zijn geworden, blijft het een uitdaging om zowel voldoende te doseren als het het omliggend weefsel te sparen. Een nieuw anti-kanker medicijn, reeds in klinische ontwikkeling, kan bijdragen tot de oplossing van dit probleem door het beschermen van de normale cellen - maar niet de kankercellen - tegen de gevolgen van straling. Het onderzoek, gepubliceerd in Molecular Cancer Therapeutics van 14 november ll. stelt verder dat het geneesmiddel ook nuttig kan zijn bij het behandelen van een toevallige blootstelling aan straling.

"Het was een toevalstreffer dat het geneesmiddel dat het meest effectief normale cellen en weefsels tegen straling beschermt ook anti-kanker eigenschappen heeft, waardoor de therapeutische index van radiotherapie potentieel wordt verhoogd" zegt Ulrich Rodeck, MD, Ph.D., Professor Dermatologie en cutane biologie en Radiation Oncology bij Thomas Jefferson University en senior auteur van de studie.

Samen met de hoofdauteur Vitali Alexeev, Ph.D., assistent-professor, Dermatologie en cutane biologie, Dr. Rodeck en collega's werden vijf verbindingen getest waarvan in eerdere studies reeds werd aangetoond dat ze stralingsbeschermende eigenschappen hebben. De onderzoekers gaven muizen één van de vijf verbindingen een dag voor en enkele dagen na bestraling. Een stof genaamd RTA 408 is uit dit onderzoek voortgekomen als de meest robuuste stralingsbeschermer waarvan het effect vergelijkbaar is met het enig geneesmiddel dat momenteel door de FDA is goedgekeurd voor dat doel. (Het goedgekeurd geneesmiddel, genaamd amifostine heeft echter een aantal neveneffecten met inbegrip van ernstige misselijkheid of braken waardoor het een onaantrekkelijke klinische keuze is.) Plaatsen die gewoonlijk het meest gevoelig zijn voor stralingsschade waaronder het maagdarmkanaal en de bloedcellen in het beenmerg bleken beschermd te zijn bij muizen behandeld met RTA 408.

In een onderzoek op muizen geent met menselijke prostaat kankercellen, toonden de onderzoekers ook aan dat RTA 408 de kankercellen niet beschermde tegen de stralingen. Meer nog ... wanneer RTA 408 alleen werd toegediend zonder straling vertraagde de groei van de humane prostaatkanker bij de muizen. Verder versterkt het de tumorgroei remmende effecten van de straling.

"Het was echt spannend om te zien," zegt Dr Rodeck, "dat de combinatie van bestraling en RTA-408 de tumorgroei effectiever remde in vergelijking met andere middelen."

Dr. Rodeck en collega's zijn van plan om de moleculaire onderbouwing van deze stralingsbeschermende effecten te onderzoeken, om te begrijpen hoe precies deze verbinding werkt en hoe het werkingsmechanisme kan worden verbeterd voor klinische toepassingen.

RTS 408 wordt momenteel ontwikkeld door "REATA Pharmaceutics" voor een aantal klinische toepassingen met een test op patiënten in behandeling voor huidkanker.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats