Een methionine-arm dieet zou kankercellen te lijf kunnen gaan


Bij het ontwikkelen van een antibioticum kunnen we geen medicijn creëren dat DNA vernietigt omdat dit in 't algemeen door zowel mensen als bacteriën gedeeld wordt. Het zou bacteriën kunnen doden, maar ons ook. In plaats daarvan werken antibiotica door de bacteriële celwand aan te vallen, iets wat bacteriën hebben en wij niet.

Anti-schimmels kunnen de unieke celwanden van schimmels aanvallen op dezelfde manier. Pesticiden kunnen werken door het speciale huidpantser van insecten aan te vallen. Maar het gevecht tegen kanker is moeilijker omdat kankercellen onze eigen cellen zijn. Dus de aanval tegen kanker komt neer op veel moeite steken in het opsporen van de verschillen tussen kankercellen en normale cellen en hiervan gebruik te maken.

Veertig jaar geleden werd een historisch stuk gepubliceerd dat voor de eerste keer liet zien dat veel menselijke kankersoorten een zogenaamde "absolute methionine afhankelijkheid" hebben, wat betekent dat als we cellen proberen te laten groeien in een petrischaal, zonder ze het aminozuur methionine te geven, normale cellen goed gedijen. Maar zonder methionine gaan kankercellen dood. Normale borstcellen groeien hoe dan ook, met of zonder methionine, maar kankercellen hebben die toegevoegde methionine nodig om te groeien.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4524624

Wat doet kanker met die methionine? Tumoren gebruiken het om gasrijke zwavelmengsels te creëren, die, interessant genoeg, gedetecteerd kunnen worden door speciaal op diagnoses getrainde honden. Er zijn honden die de adem besnuffelen en mensen met longkanker eruit kunnen halen. Honden die urine ruiken kunnen blaaskanker ontdekken en - je raadt het al - winden ruikende honden darmkanker. Doctoren kunnen nu hun laboratorium naar het laboratorium brengen!

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21836027
http://www.journals.elsevierhealth.com/periodicals/applan/article/S0168-1591%2804%2900111-X/abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22345057
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15388612

Dit geeft een hele nieuwe betekenis aan de term "pet scan." :)

Methionine afhankelijkheid is niet alleen aanwezig in rijen kankercellen in een petrischaal. Nieuwe tumoren van patiënten laten zien dat veel kankersoorten een biochemisch mankement blijken te hebben dat ze afhankelijk maakt van methionine, inclusief sommige darm-, borst-, eierstok-, prostaat- en huidtumoren. Farmaceutische bedrijven vechten om als eerste een medicijn te produceren dat methionine niveaus verlaagt. Maar omdat methionine voornamelijk in voedsel voorkomt, zou het verlagen van methionine inname een betere strategie kunnen zijn, evenals het schrappen van methionine-rijk voedsel om de groei van kanker onder controle te houden en onze levensduur te verbeteren (zie Methionine Restriction as a Life-Extension Strategy).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8495409
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22342103
http://nutritionfacts.org/video/methionine-restriction-as-a-life-extension-strategy/

Dit is het idee: stoppen met roken, inname van plantenrijk voedsel en andere levensstijl maatregelen kunnen de meeste kankersoorten voorkomen. Helaas wil men er niet aan, met als resultaat dat honderdduizenden Amerikanen elk jaar uitgezaaide kanker ontwikkelen. Chemotherapie helpt slechts tegen een paar soorten uitgezaaide kanker. Helaas is het overgrote deel van algemeen uitgezaaide kanker, zoals borst-, prostaat-, darm- en longkanker, dodelijk. Daarom hebben we dringend nieuwe behandelstrategieën nodig voor uitgezaaide kanker, en een beperkend methionine dieet zou zo'n strategie kunnen zijn.

Dus, waar kunnen we methionine vinden? In mijn video, "Starving Cancer with Methionine Restriction", zie je een voedselgrafiek met hun respectievelijke methionine niveaus. Kip en vis hebben het hoogste niveau. Melk, rood vlees en eieren bevatten minder, maar als we echt aan voedsel met minder methionine willen, zijn fruit, noten, groenten, granen en bonen het beste. Met andere woorden: "Bij mensen zou methionine beperking succesvol kunnen zijn door het volgen van een voornamelijk vegetarisch dieet."

http://nutritionfacts.org/video/starving-cancer-with-methionine-restriction/

Er zitten ook bestanddelen in dierlijke producten die daadwerkelijk tumorgroei stimuleren. Zie, bijvoorbeeld, "How Tumors Use Meat to Grow: Xeno-Autoantibodies". Dierlijke proteïne zou ook het niveau van het kankerbevorderende hormoon IGF-1 omhoog kunnen stuwen ("The Answer to the Pritikin Puzzle"). Alles bij elkaar zou dit kunnen verklaren waarom planten en plantaardige diëten bewezen effectief zijn in het mogelijk terugdringen van sommige kankerprocessen. Zie "Cancer Reversal Through Diet?", "Strawberries versus Esophageal Cancer", en "Black Raspberries versus Oral Cancer".

http://nutritionfacts.org/video/how-tumors-use-meat-to-grow-xeno-autoantibodies/
http://nutritionfacts.org/video/the-answer-to-the-pritikin-puzzle/
http://nutritionfacts.org/video/cancer-reversal-through-diet/
http://nutritionfacts.org/video/strawberries-versus-esophageal-cancer/
http://nutritionfacts.org/video/black-raspberries-versus-oral-cancer/

Dus waarom schrijft niet iedere oncoloog een methionine-arm dieet voor? Een onderzoeker merkt op dat "Ondanks veelbelovende preklinische en klinische onderzoeken in de afgelopen jaren, hebben methionine-arme diëten en andere diëtistische benaderingen voor behandeling van kanker nog geen wijdverbreide klinische toepassing verworven. De meeste klinische medici en onderzoekers zijn kennelijk niet bekend met voedzame benaderingen van kanker." Dat is nog zwak uitgedrukt! "Veel anderen zouden aminozuur beperking als achterhaald kunnen beschouwen, omdat het al tientallen jaren wordt onderzocht. Echter, vele goede ideeën sluimeren tientallen jaren, zelfs eeuwen, voordat zij hun klinische waarde bewijzen... Met de juiste ontwikkeling zou kunnen blijken dat een beperkend methionine dieet, ofwel alleen of in combinatie met andere behandelingen, een geweldige impact kan hebben op kankerpatiënten."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11603655

Waarom zou de medische wetenschap dan zo afwijzend staan tegenover therapieën die bewezen effectief zijn? Dat is gedeeltelijk te wijten aan "The Tomato Effect".

http://nutritionfacts.org/video/the-tomato-effect/

In mijn video. "Anti-Angiogenesis: Cutting Off Tumor Supply Lines", komen onderzoekers tot dezelfde plantaardige conclusie vanuit een ander perspectief; onthoud kanker van bloedtoevoer.

http://nutritionfacts.org/video/anti-angiogenesis-cutting-off-tumor-supply-lines/

Michael Greger, M.D.

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats