Ongebruikelijke huidkanker gekoppeld aan chronische allergie voor metalen in orthopedische implantaten


In zeldzame gevallen kunnen patiënten met een allergie voor metalen hardnekkige huiduitslag ontwikkelen nadat metalen instrumenten worden geïmplanteerd in de buurt van de huid. Nieuw onderzoek suggereert dat deze patiënten een verhoogd risico kunnen lopen op een ongewone en agressieve vorm van huidkanker.

Metaallegeringen helpen orthopedische implantaten sterker en duurzamer te maken. Maar mensen met een gevoeligheid voor deze metalen, die nikkel, kobalt en chroom bevatten, kunnen een chronische ontsteking ontwikkelen die het ontstaan van huidkanker bevordert, rapporteren onderzoekers van de Washington University School of Medicine en Barnes-Jewish Hospital in St. Louis.

De bevindingen van het team werden online gepubliceerd op 8 oktober in het Journal of Clinical Investigation.

De onderzoekers werden gealarmeerd door de samenhang bij een patiënt die een operatie had ondergaan in een ander ziekenhuis waar een metalen staaf werd geïmplanteerd om een gebroken enkel te repareren. Na de operatie ontwikkelde de patiënt een huiduitslag op haar enkel, dichtbij de locatie van het implantaat.

De patiënt bleek allergisch te zijn voor nikkel in het implantaat, wat er heeft toe geleid dat chirurgen in het andere ziekenhuis het moesten verwijderen. Maar de uitslag was hardnekkig, en een paar jaar later, had zich een zeldzame vorm van huidkanker ontwikkeld bij de operatiewond, bekend als de Marjolin's zweer. De kanker, die pijnlijk was gaan zweren , werd door artsen bij het Barnes-Jewish Hospital gediagnosticeerd en verwijderd.

De onderzoekers toonden met proefmuizen aan dat chronische huidontsteking veroorzaakt wordt door continue contact van de huid met allergenen en bijdraagt aan de ontwikkeling van tumoren. De bevinding suggereert dat patiënten met metalen implantaten nabij de huid gecontroleerd zouden moeten worden op dit type ontsteking, volgens de onderzoekers. De resultaten zullen waarschijnlijk ook leiden tot discussies en verder onderzoek naar de vraag of artsen moeten testen op metaal gevoeligheid bij patiënten voordat er een operatie plaatsvindt met dit soort implantaten.

Chronische ontsteking door metalen implantaten kan gewrichtspijn en zwelling veroorzaken en bijdragen aan de uitval van het gewricht. Als deze implantaten vlakbij de huid worden geplaatst, ontwikkelt minder dan 5 procent van de patiënten een ontstoken uitslag, gerelateerd aan het implantaat.

De diagnose van de patiënt met de Marjolin's zweer, een indringende en potentieel dodelijk plaveisel celcarcinoom, verraste de artsen. De patiënt was nog geen 50 jaar oud, en een Marjolin's ulcus is uiterst zeldzaam bij jonge mensen die verder gezond zijn. Deze vorm van kanker wordt meestal ontdekt bij patiënten met een voorgeschiedenis van huidkanker, maar deze patiënt had nog nooit huidkanker gehad.

Om te onderzoeken of een ontsteking door het implantaat bijdroeg aan de tumor, bestudeerden de onderzoekers muismodellen met contactallergie.

"Een contactallergie is een ander soort reactie dan allergieën voor pollen, huidschilfers van huisdieren of voedsel," zei senior auteur Wayne M. Yokoyama, MD, een Howard Hughes Medical Institute onderzoeker aan de School of Medicine. "Een contactallergie ontstaat meestal wanneer een allergeen de huid raakt of er te dichtbij zit. Huiduitslag in reactie op nikkel en poison ivy zijn twee veel voorkomende voorbeelden van contact allergieën."

De onderzoekers toonden aan dat contactallergie ontstekingscellen en moleculen op de plaats van de allergische reactie brengen. Als het contactallergeen er langdurig zit - zoals het geval was met de implantaat bij de patiënt – worden verschillende ontstekingscellen en moleculen actief op de plaats van de reactie. De nieuwe combinatie van cellen en moleculen stimuleert de ontwikkeling van huid tumoren.

"Dit model ondersteunde de ontwikkeling van kanker zo sterk dat sommige muizen invasieve plaveiselcelcarcinoom huidkanker ontwikkelden vergelijkbaar met de tumor van de patiënt," aldus hoofdauteur Shadmehr Demehri, MD, PhD, een dermatoloog en postdoctoral fellow.

Toen de researchers de cellen en moleculen onderzochten, die betrokken zijn bij chronische contactallergie bij muizen, identificeerden zij verscheidenen die reeds in verband gebracht waren met de ontwikkeling van tumoren. Sommige van deze cellen en moleculen waren ook aanwezig in biopsiemonsters van de enkel van de patiënt. De wetenschappers zijn bezig om te bepalen welke inflammatoire cellen en moleculen het meest de vorming van kanker staven.

"Als u allergisch bent ergens voor, allereerst proberen te vermijden, maar de patiënt kon dat niet," zei Yokoyama, de Sam en Audrey Loew Levin Professor of Medicine. "Wat nikkel had waarschijnlijk doorgesijpeld in haar weefsel en was nog steeds aanwezig in haar huid, zelfs nadat het implantaat was verwijderd. Het is net alsof een patiënt allergisch is voor poison Ivy en de poison ivy op de huid blijft zitten."

Om deze bijwerkingen te voorkomen, suggereerden de onderzoekers dat mogelijke allergische reacties op metalen implantaten moeten worden vastgesteld bij patiënten die implantaten hebben en bij patiënten die voorbereid worden om ze te ontvangen.

"Allergeen-vrije versies van sommige implantaten zijn beschikbaar," zei Demehri. "Deze versies kunnen meer kosten of minder duurzaam zijn, maar voor sommige patiënten met overgevoeligheid voor metalen, is dit de beste optie."

Sommige tandrestauratiematerialen en tatoeage inkt bevatten stoffen vergelijkbaar met metalen implantaten, die geassocieerd worden met allergische reacties en kanker van de huid of in de mond. Die klinische waarnemingen kunnen ook worden verklaard door de nieuwe bevindingen. De onderzoekers suggereerden dat het potentieel van deze andere allergenen die huidkanker bevorderen, verder moet worden onderzocht.

Vertaling Shanti Onneweer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats