Spelen vrouwelijke hormonen een belangrijke rol bij obesitas?


Volgens nieuw onderzoek aan de Universiteit van Adelaide kan een onbalans van de vrouwelijke geslachtshormonen bij mannen in westerse landen bijdragen tot een hoog niveau van mannelijke zwaarlijvigheid.

Uit een studie gepubliceerd in het online tijdschrift PLoS ONE door onderzoekers van de School of Medical Sciences van de Universiteit blijkt dat zwaarlijvigheid onder westerse mannen kan worden gekoppeld aan de blootstelling aan stoffen van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen - stoffen die vaker worden aangetroffen in welvaartstaten door het gebruik van sojaproducten en kunststoffen.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Universiteit van Adelaide door medisch student James Grantham en mede auteur van professor Maciej Henneberg, Wood Jones hoogleraar antropologische en vergelijkende anatomie.

De heer Grantham vergeleek obesitas onder mannen en vrouwen uit de hele wereld met maatregelen zoals bruto binnenlands product om de impact van de welvaart op obesitas te bepalen. Hij vond dat, terwijl het normaal was voor vrouwen in de ontwikkelingslanden aanzienlijk grotere mate van obesitas te ontwikkelen dan mannen, de ontwikkelde wereld een heel ander beeld toont.

"Hormonaal gedreven gewichtstoename treedt sterker op bij vrouwen dan bij mannen, en dit is heel duidelijk als we kijken naar de zwaarlijvigheid in de ontwikkelende wereld," aldus de heer Grantham.

"Echter, in de westerse wereld, zoals in de Verenigde Staten, Europa en Australië, liggen de cijfers van obesitas tussen mannen en vrouwen veel dichter bijeen. In sommige westerse landen komt zelfs mannelijke obesitas frekwenter voor dan vrouwelijke.

"Terwijl er geen twijfel bestaat over de schuld van een slecht dieet, geloven we dat er meer aan de hand is dan alleen een hoge calorie inname," aldus de heer Grantham.

Professor Henneberg zegt:. „Van blootstelling aan oestrogeen is bekend dat het leidt tot gewichtstoename, vooral door de schildklier inhibitie en modulatie van de hypothalamus. Sojaproducten bevatten xeno-oestrogenen, en we zijn bezorgd dat in samenlevingen met een dieet met veel soja, zoals de Verenigde Staten, dit zou kunnen leiden tot 'vervrouwelijking' van het mannelijk geslacht. Hierdoor zouden mannen in die gemeenschappen kunstmatig het vrouwelijke patroon van gewichtstoename kunnen overnemen.

"Een andere gerenommeerde bron van xenoestrogen is polyvinylchloride, bekend als PVC. Dit product is prominent in gebruik in de meeste rijke landen, van kunststof medische hulpmiddelen tot leidingen voor onze watervoorziening."

Professor Henneberg zegt dat binnen de westerse samenlevingen micro-evolutionaire veranderingen kunnen optreden die ook zouden kunnen leiden tot veranderingen in testosteron en oestrogeen bij mannen. "Dit zou zeker de zorg om de vermindering van het aantal zaadcellen bij mannen in de ontwikkelde landen kunnen verklaren," zegt hij.

Professor Henneberg en de heer Grantham zeggen dat verder onderzoek nodig is om beter te begrijpen of omgevingsfactoren leiden tot een "vervrouwelijking" van de mannen in de westerse wereld.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats