Beter voor het geheugen om fouten te maken tijdens leerproces


... maar alleen als de geraden antwoorden "bijna goed, maar nèt niet
helemaal " zijn.

Toronto, Canada - fouten maken tijdens het leerproces kunnen goed zijn voor het geheugen en tot het juiste antwoord leiden, volgens uitkomsten van nieuw onderzoek door Baycrest Health Sciences.

"Willekeurig raden is niet nuttig voor het juiste antwoord in het latere geheugen, maar bijna-goede antwoorden fungeren als stapstenen om de juiste informatie terug te vinden - en dit voordeel valt op bij jongere en oudere volwassenen," zegt hoofdonderzoekster Andrée-Ann
Cyr, promovendus van Baycrest's Rotman Research Instituut en het Department of Psychology van de universiteit van Toronto.

Cyr's artikel wordt vandaag online gepost in het Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, and Cognition (vóór de gedrukte publicatie). Het onderzoek is een uitbreiding op een eerder artikel dat zij publiceerde in Psychology and Aging in 2012 waarin ze ontdekte dat het maken van fouten tijdens het leerproces (in tegenstelling tot het te horen krijgen van alleen het juiste antwoord), wel eens de beste 'boot camp' zou kunnen zijn voor het oudere brein.

Dit artikel wierp vragen op omdat de wetenschapsliteratuur traditioneel aanbeveelt dat oudere volwassenen het maken van fouten vermijden - in tegenstelling tot jongeren die er eigenlijk hun voordeel mee doen. Maar recent bewijs van Cyr en andere onderzoekers dagen deze stelling uit en doen een oproep aan professionele opvoedkundigen en klinische medici op het gebied van cognitieve rehabilitatie om hier rekening mee te houden.

Cyr's laatste onderzoek zorgt voor bewijs dat het leerproces 'met vallen en opstaan' het geheugen ten goede komt bij zowel jong als oud, áls fouten zinvol gerelateerd zijn aan het juiste antwoord, en kan zelfs het geheugen schaden als dat niet het geval is.

In hun laatste onderzoek leerden 65 gezonde jonge volwassenen (gemiddelde leeftijd 22 jaar) en 64 gezonde oudere volwassenen (gemiddelde leeftijd 72 jaar) trefwoorden (bijv. 'roos') met als oorsprong óf de semantische categorie (bijv. een bloem), óf de woordstam (bijv. een woord dat begint met de letters "ro"). Voor de helft van de woorden kregen de deelnemers meteen de antwoorden (bijv. "het antwoord is roos") en voor de andere helft werd ze gevraagd het woord eerst te raden voordat ze het antwoord zagen (bijv. een bloem: "is het tulp?" of ro__: "is het rook?").

In een latere geheugentest werden de categorieën of woordstammen getoond aan de deelnemers en moesten ze het juiste antwoord geven. De onderzoekers wilden weten of de deelnemers zich beter 'roos' konden herinneren als ze verkeerd hadden geraden vóór ze het bestudeerden, anders dan dat ze het antwoord meteen zagen. Ze ontdekten dat dit alleen klopte als de deelnemers op basis van de categorieën studeerden (bijv. een bloem). Door te raden werd het geheugen er eigenlijk niet beter op als de woorden geleerd werden door woordstammen (bijv. ro__). Dit was het geval bij zowel jongere als oudere volwassenen. Cyr en haar collega's suggereerden dat dit komt omdat ons geheugen informatie organiseert op basis van de context, eerder dan taalkundig gerelateerd aan andere informatie. Bijvoorbeeld, als je aan het woord 'peer' denkt, is je verstand eerder geneigd om naar ander fruit over te
springen, zoals 'appel', dan naar een woord dat er op lijkt, zoals 'pier'.

Verkeerd geraden woorden zijn alleen van waarde als ze een gelijkenis van betekenis hebben met de goede antwoorden. Het geraden 'tulp' mag dan fout zijn, maar is nog steeds beeldend dichtbij het goede antwoord 'roos' (het zijn beide bloemen).

Door eerst te raden, in tegenstelling tot het lezen van het antwoord, denkt men dieper na over de informatie en maakt daardoor bruikbare verbindingen die het geheugen helpen. Sterker nog, jonge en oude deelnemers herinnerden zich het antwoord eerder als ze zich ook hun
verkeerd geraden woorden konden herinneren, wat erop duidt dat deze als stapstenen dienen. Tegengesteld, als geraden woorden alleen letters gemeen hebben met de antwoorden, belemmeren ze het geheugen omdat men deze niet zinvol kan verbinden. Het woord 'rook' komt in ons geheugen niet eens in de buurt van 'roos'. In deze situaties, als je
geraden woorden waarschijnlijk nergens op slaan, is het het beste om deze fouten volledig terzijde te schuiven.

"Het feit dat dit patroon ook bij oudere volwassenen voorkomt, laat zien dat het ouder worden geen invloed heeft op hoe we van onze fouten leren," zegt Cyr.

"Deze resultaten hebben verregaande klinische en praktische consequenties. Ze zetten traditionele inzichten van de beste praktijken voor geheugenrehabilitatie voor gezonde senioren op hun kop door te demonstreren dat het maken van de juiste fouten nuttig kan
zijn. Ze zorgen ook voor veel hoop op een levenslang leerproces en begeleiding hoe senioren zouden kunnen studeren," zegt Dr. Nicole Anderson, senior onderzoeker van Baycrest's Rotman Research Instituut en senior auteur van het onderzoek.

Vertaling: Ellen Lam


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats