Yoga en meditatie kunnen helpen bij het trainen van de hersenen


Baanbrekende research kan mensen die verlamd zijn of neurodegeneratieve ziekten hebben, voorzien van nieuwe behandelingen.

Uit nieuw onderzoek door biomedische technici van de Universiteit van Minnesota blijkt dat mensen die yoga en meditatie op lange termijn beoefenen, kunnen leren om een ​​computer met hun verstand sneller en beter te beheersen dan mensen met weinig of geen yoga of meditatie ervaring. Het onderzoek kan grote gevolgen hebben voor de behandeling van mensen die verlamd zijn of neurodegeneratieve ziekten hebben.

Het onderzoek is online gepubliceerd in TECHNOLOGY, een nieuw wetenschappelijk tijdschrift, vol met geavanceerde nieuwe technologieën in opkomende gebieden van wetenschap en techniek.

In de studie betrokken onderzoekers totaal 36 deelnemers. Een groep van 12 had minstens een jaar lang ervaring in yoga of meditatie en op zijn minst twee keer per week gedurende een uur. De tweede groep bestond uit 24 gezonde deelnemers die weinig of geen yoga of meditatie ervaring had. Het systeem om via de hersenen een computer te besturen was voor beide groepen nieuw. Beide groepen namen ruim vier weken deel aan drie experimenten gedurende twee uur waarbij ze een high tech, niet-invasief kapje over de hoofdhuid droegen dat hersenactiviteit oppikte. De deelnemers werd gevraagd om een computer cursor over het scherm te verplaatsen door linker of rechter handbewegingen in te beelden.

De deelnemers met yoga of meditatie ervaring hadden twee keer meer kans aan het eind van 30 pogingen om de brain-computer interface taak te volbrengen en leerden drie keer sneller dan hun tegenhangers voor de links-rechts beweging van de cursor experimenten.

"In de afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor het verbeteren van de computer kant van de hersenen-computer interface, maar zeer weinig aandacht voor de hersen kant," aldus hoofdonderzoeker Bin He, een biomedisch technisch professor aan de Universiteit van Minnesota's College van Science en oprichter en directeur van het Universitair Instituut voor Oprichting in Medicijnen. "Deze uitgebreide studie toont voor de eerste keer dat een nauwere kijk op de hersenzijde een waardevol instrument kan zijn om belemmeringen te verminderen voor het succes van brain-computer interface in vroege stadia."

Onderzoekers zijn steeds meer gericht op het vinden van manieren om lichamelijk gehandicapte mensen die verlamd zijn, ledematen verloren hebben, te helpen, of die lijden aan ziekten zoals ALS of hersenverlamming. In deze gevallen, blijft de hersenfunctie intact, maar deze mensen moeten een manier vinden om spiercontrole te omzeilen om een rolstoel te verplaatsen, een kunstmatig ledemaat te besturen of andere apparaten te besturen.

Professor He kreeg internationale aandacht in 2013 toen leden van zijn onderzoeksteam in staat waren om te demonstreren een robot alleen met hun gedachten te laten vliegen. Toch vonden ze dat niet iedereen gemakkelijk kan leren om een ​​computer te besturen met hun hersenen. Veel mensen hebben geen succes in het onder controle krijgen van de computer na verscheiden pogingen. Een consistent en betrouwbaar EEG hersen signaal kan afhangen van een onafgeleide geest en onverdeelde aandacht. Mediterenden hebben meer onderscheidende EEG-patronen getoond dan ongetrainde deelnemers, die het succes kunnen verklaren.

Professor He zei dat hij meer dan vijf jaar geleden op het idee kwam voor deze studie, toen hij begon aan zijn brain-computer interface onderzoek en zag dat een vrouwelijke deelneemster veel succesvoller was met de controle op de computer met haar hersenen dan de andere deelnemers. De vrouw had veel ervaring met yoga en meditatie, door onderzoekers benoemd als Mind-Body Awareness Training (MBAT).

De volgende stap voor He en zijn team is om een groep deelnemers te observeren die gedurende enige tijd voor het eerst deelnemen aan yoga of meditatie om te zien of hun prestaties op de brain-computer interface verbeteren. "Ons uiteindelijke doel is om mensen die verlamd zijn of aan hersenziekten lijden, mobiliteit en onafhankelijkheid te helpen herwinnen ", zei hij. "We moeten alle mogelijkheden bekijken om het aantal te verbeteren van mensen die zouden kunnen profiteren van ons onderzoek."

Vertaling Shanti Onneweer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats