Koelen van dialysevloeistoffen beschermt tegen hersenletsel


Een eenvoudige stap kan helpen bij het beschermen van dialysepatiënten tegen cognitieve, psychologische en functionele afwijkingen.

Terwijl dialyse bloeddrukveranderingen kan veroorzaken die de hersenen beschadigen kan het koelen van de dialysevloeistoffen beschermen tegen dergelijke effecten. De bevindingen komen uit een studie die verschijnt in een uitgave van het tijdschrift van de American Society of Nephrology (JASN). De koelinginterventie kan worden voorzien zonder extra kosten en is eenvoudig uit te voeren.

Alhoewel dialyse een essentiële behandeling is voor veel patiënten met nierziekte kan er schade optreden aan meerdere organen, inclusief de hersenen en het hart, vanwege de plotselinge verwijdering van lichaamsvloeistoffen.

Teneinde geïnduceerd hersenletsel te karakteriseren en om na te gaan of gekoelde dialysevloeistoffen (zogenaamde dialysaat) zou kunnen helpen bij het verminderen van letsels, hebben Christopher McIntyre, DM, en zijn collega's gedurende 1 jaar 73 nieuwe dialysepatiënten laten dialyseren met een dialysaat op lichaamstemperatuur of een dialysaat afgekoeld tot 0.5°C onder lichaamstemperatuur. (Dr. McIntyre was tijdens de tests werkzaam aan de Universiteit van Nottingham in het Verenigd Koninkrijk maar werkt nu aan de Universiteit van Western Ontario en de London Health Sciences Centre in Canada.)

De studie toonde aan dat dialyse progressief witte stof hersenletsel veroorzaakt als gevolg van de bloeddrukinstabiliteit. Patiënten die op 0.5°C onder lichaamstemperatuur gedialyseerd werden bleken volledig beschermd te zijn tegen dergelijke wijzigingen van de witte stof.

"Deze studie toont aan dat aandacht voor verbetering van de verdraagbaarheid van dialyse - in dit geval door een eenvoudige en veilige ingreep van het verlagen van de temperatuur van het dialysaat - niet alleen maakt dat de patiënt zich beter voelt, maar ook de hersenen volledig beschermt tegen progressieve schade, "zei Dr McIntyre.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats