Chemische signalen in de hersenen helpen risicovolle beslissingen te nemen


Volgens nieuw onderzoek aan de University of British Columbia kan de beslissing van een gokker in een spelletje kaarten worden beïnvloed door een chemische stof in de hersenen.

Het niveau van dopamine speelt een belangrijke rol in de beslissingen met betrekking tot risico en beloning, van een honkbal speler die probeert om een ​​honk te stelen tot een investeerder om een aandeel te kopen of te verkopen. Eerdere studies hebben aangetoond dat dopaminesignalen toenemen bij riskante keuzes.

"Onze hersenen zijn constant bezig met het berekenen van risico en beloning op basis van eerdere ervaringen, en het bijhouden van een interne score van overwinningen en verliezen", zegt Stan Floresco, mede-auteur en professor aan UBC Dept of Psychology. "Dopamine lijkt een belangrijke rol te spelen in deze processen die onze dagelijkse keuzes beïnvloeden.”

De studie zag ratten kiezen tussen veilige en risicovolle beloningen - vergelijkbaar met wat investeerders doen ​​op Wall Street. Het indrukken van een hendel gaf de knaagdieren een kleine, maar gegarandeerde beloning. De andere hendel leverde een grote beloning of niets, vergelijkbaar met een hoog risico.

Onderzoekers veranderden het besluitvormingsproces van de ratten door het uitschakelen of inschakelen van de dopaminesignalen in hun hersenen. Wanneer de ratten risicovol speelden en verloren, schakelden de onderzoekers dopaminesignalen in die normaal zouden zijn afgenomen.

Als gevolg namen de ratten meer risicovolle beslissingen. Omgekeerd, wanneer de ratten riskant speelden en wonnen, schakelden de onderzoekers de dopaminesignalen af. Vanaf dan begonnen de ratten meer behoudend spelen.

"Door het manipuleren van deze chemische signalen zien wij hoe belangrijk ze zijn in het veranderen van onze beslissingen, ook al is het tegen beter weten in," zegt Floresco.

Achtergrond

Abnormale dopamineniveaus zijn geassocieerd met verschillende psychiatrische stoornissen, waaronder schizofrenie, depressie en drugsverslaving.

Huidige behandelingen voor deze aandoeningen zijn medicijnen die de dopamineniveaus beïnvloeden, maar niet onmiddellijk na een risico en beloning beslissing zoals de ratten ervaarden. Daarom is de potentiële klinische toepassing van de benaderingen gebruikt in de studie onduidelijk.

"De timing van de stimulatie is belangrijk," legt Floresco uit. "Door te begrijpen hoe deze signalen werken om ons gedrag te beïnvloeden, kunnen deze bevindingen inzicht geven in wat er gebeurt als er met deze signalen iets mis gaat zoals kan gebeuren bij verschillende psychiatrische stoornissen."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats