Nieuws

 


Oudere hersenen traag als gevolg van grotere ervaring , in plaats van cognitieve achteruitgang


Wat gebeurt er met onze cognitieve vaardigheden naarmate we ouder worden ?

Traditioneel wordt gedacht dat leeftijd tot een gestage achteruitgang van de hersenfunctie leidt, maar nieuw onderzoek in Topics in Cognitive Science stelt dat oudere hersenen langere tijd nodig hebben om de steeds grotere hoeveelheden van kennis te verwerken en deze wordt vaak ten onrechte gekwalificeerd als afnemende capaciteit .

De studie, onder leiding van dr. Michael Ramscar van de Universiteit van Tübingen , kijkt met een kritische blik naar de maatregelen die meestal worden bedacht, om te laten zien dat onze cognitieve vaardigheden afnemen tijdens de volwassenheid. In plaats van het vinden van bewijs van daling, ontdekte het team, dat de meeste standaard cognitieve maatregelen leemtes tonen, tav de toegenomen kennis ook voor afnemende capaciteit .

Dr Ramscars team gebruikte computers, geprogrammeerd om te doen alsof ze mensen waren, om een bepaalde hoeveelheid per dag te lezen, daarbij nieuwe dingen lerend. Toen de onderzoekers een computer een beperkte hoeveelheid lieten 'lezen', leken de prestaties op cognitieve tests op die van een jonge volwassene.

Indien dezelfde computer was blootgesteld aan gegevens die een leven van ervaringen voorstelde, leek zijn prestatie op dat van een oudere volwassene. Vaak was het langzamer , niet omdat de verwerkingscapaciteit was afgenomen, maar doordat de toegenomen "ervaring" de database van de computer had doen laten groeien , waardoor de verwerking van meer data, meer tijd kostte.

" Wat betekent deze bevinding voor ons begrip van de vergrijzing van onze geest , bijvoorbeeld ouderen met toegenomen moeilijkheden met woord herkenning? deze worden traditioneel gedacht te onthullen hoe ons geheugen voor woorden verslechtert met de leeftijd , maar Big Data voegt een draai aan dit idee, "zei Dr Ramscar . "Technologie maakt het nu onderzoekers mogelijk om kwantitatieve schattingen te maken over het aantal woorden dat
een volwassene tijdens een leven leren, waardoor het team in staat is, om de scheiding aan te gaan tussen toenemende kennis versus de werkelijke prestaties van het geheugen zelf . "

"Stel je voor iemand die weet de verjaardagen van twee mensen en kan die zich bijna perfect herinneren. Zou je echt wilt zeggen dat iemand een beter geheugen heeft dan iemand die de verjaardagen van 2000 mensen kent, maar die in negen van de tien gevallen de juiste persoon aan de juiste verjaardag? “vraagt Ramscar .

" Het is tijd dat we gaan nadenken over wat we bedoelen met de vergrijzing van de geest, voordat onze onjuiste aannames resulteren in beslissingen en beleid, waarbij het oude wordt gemarginaliseerd, of kostbare publieke middelen worden verspild om problemen die niet te bestaan , "zei Topics in Cognitive Science , Editors Wayne Gray en Thomas Hills .

Vertaling : Pieter Tau



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats