Dieet van meervoudig onverzadigde vetzuren in verband gebracht met kleiner risico op hart- en vaatziekten


Een recent voltooide studie aan de universiteit van oost Finland wijst uit dat een dieet van meervoudig onverzadigde vetzuren het risico op hart- en vaatziekten zou kunnen verlagen. Bronnen van meervoudig onverzadigde vetzuren zijn vis, plantaardige olie en noten. De bevindingen werden gepubliceerd in Arteriosclerosis, Thrombosis & Vascular Biology, een gerenommeerde uitgave van de American Heart Association.

Recente studies hebben geen overeenkomst gevonden tussen de consumptie van verzadigde vetten en het risico op cardiovasculaire ziekten. Het lijkt erop dat louter het verminderen van verzadigde vetten in de voeding het risico op cardiovasculaire ziektes niet verlaagt. Sterker nog, wat op het bord wordt toegevoegd in plaats van verzadigde vetten blijkt nog belangrijker.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het risico op cardiovasculaire ziekten minder wordt als verzadigde vetten vervangen worden door meervoudig onverzadigde vetten. Echter, dit werd niet aangetoond als verzadigde vetten werden vervangen door koolhydraten. Bijvoorbeeld: de nieuwe Nordic Nutrition Recommendations die begin 2014 gepubliceerd werden, bevelen nu aan dat verzadigde vetten vervangen zouden moeten worden door meervoudig onverzadigde vetten.

De voedingsgewoonten van 1.981 mannen in de leeftijd van 42 tot 60 werden beoordeeld bij de beginmeting van het Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study (KIHD) van de universiteit van Oost Finland in 1984-1989. Gedurende een follow-up van 21,4 jaar, werden 565 mannen gediagnosticeerd met hart- en vaatziekten. Van dit aantal resulteerden 183 hartafwijkingen in het overlijden van de patiënt.

Tijdens de studie werd gebruik gemaakt van met behulp van door de computer gemaakte modellen, om te bestuderen hoe de vervanging van verzadigd vetzuur door andere soorten verzadigd vetzuur of koolhydraten effect had op het risico op hart- en vaatziekten. Deze modellen toonden aan dat de consumptie van meervoudig onverzadigde vetzuren specifiek verband houdt met een verlaagd risico op overlijden als gevolg van hartafwijkingen, ongeacht verzadigd vet, transvet of koolhydraten in de voeding werden vervangen.

Echter, vervanging van verzadigde vetten door koolhydraten had geen effect op het risico van hartafwijkingen. Bovendien was de kwaliteit van de koolhydraten, gemeten met de glycemische index, irrelevant in deze vervangende modellen. Een verrassende waarneming was dat de consumptie van enkelvoudig onverzadigde vetten in verband werd gebracht met een hoger risico.

Vergelijkbare verbanden als die met sterftecijfers als gevolg van cardiovasculaire ziekten werden ook geobserveerd tijdens het bestuderen van de relatie tussen verschillende vetzuren met arteria carotis (halsslagaderverkalking).

De studie brengt nieuw inzicht in hoe verschillende vetzuren effect hebben op het risico van cardiovasculaire ziekten, omdat de hoeveelheid verzadigd vet in het voedingspatroon van de deelnemers in de huidige studie, in dit geval mannen woonachtig in oost Finland, hoger was dan in de meeste andere onderzochte bevolkingsgroepen.

Bovendien, slechts een paar van de vergelijkbare studies hebben de eigenschappen van koolhydraten meegewogen. De huidige studie laat zien, in lijn met eerder onderzoek, dat het risico op cardiovasculaire ziekten verlaagd kan worden door verzadigde vetten te vervangen door meervoudig onverzadigde vetten.

Vertaling: Ellen Lam


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats