Verband tussen lage bloedglucose en cardiovasculaire aandoeningen onthuld


Internationaal team onder leiding van de Universiteit van Leicester publiceert nieuwe bevindingen.

Een studie door wetenschappers van de Universiteit van Leicester heeft een verband tussen hypoglykemie en een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen en mortaliteit vastgesteld bij patiënten met diabetes.

Professoren Kamlesh Khunti en Melanie Davies, wetenschappers aan de Universiteit van Leicester's Diabetes Research Centrum, hebben een associatie tussen hypoglykemie en een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen en mortaliteit bij met insuline behandelde patiënten met diabetes bevestigd, wat kan leiden tot veranderingen in de manier waarop de behandeling van sommige patiënten wordt beheerd. De resultaten werden online gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes Care op 9 december ll..

Als onderdeel van een internationale samenwerking met wetenschappers van het Imperial College in Londen, de QIMR Berghofer Medical Research Institute en Novo Nordisk A/S en met behulp van gegevens uit de database van de UK Clinical Practice Research Datalink hebben hoogleraren Khunti en Davies aangetoond dat, na hypoglycemie, insuline-behandelde patiënten met diabetes ongeveer 60% hoger risico hebben op cardiovasculaire aandoeningen en tussen 2 tot 2,5 keer meer kans hebben te sterven in dezelfde periode als de patiënten die geen hypoglykemie hebben ervaren.

Het onderzoek werd gesteund door het National Institute for Health Research Collaboration for Leadership in Applied Health Research and Care East Midlands (NIHR CLAHRC EM), en de NIHR Leicester-Loughborough Diet, Lifestyle and Physical Activity Biomedical Research Unit.

Kamlesh Khunti, hoogleraar Primary Care Diabetes & Vascular Medicine aan de Universiteit van Leicester, die het onderzoek leidde, zei: "Dit is één van de eerste studies naar het risico op cardiovasculaire aandoeningen en mortaliteit bij mensen met type 1 en type 2 diabetes. De risico's zijn erg belangrijk en we moeten deze patiënten vroegtijdig identificeren met het oog op de uitvoering van strategieën om hun risico op hypoglykemie te verminderen."

Patiënten met diabetes lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten als gevolg van de vorming van atherosclerotische plaques in de bloedvaten. Dit is een belangrijke oorzaak van vroegtijdige sterfte bij deze patiënten. De resultaten van de studie tonen aan dat hypoglykemie, die optreedt wanneer bloedglucosegehalte van een patiënt gevaarlijk laag wordt, kan leiden tot potentieel fatale cardiovasculaire aandoeningen.

Melanie Davies, hoogleraar Diabetes Medicine aan de Universiteit van Leicester en Ere-Consultant bij Leicester's Ziekenhuizen, verklaarde: "De gegevens van dit belangrijk onderzoek bevestigen wat we al weten bij mensen met type 2 diabetes en breidt onze kennis uit over die met type 1 diabetes. Ze bevestigen ook de betekenis van hypoglykemie en het verband met een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen, een risico dat blijft bestaan over een lange periode. In de toekomst moeten we ons richten op de behandelingsstrategieën die patiënten helpen om hun risico op hypoglycemie te verlagen. "

De bevindingen van dit onderzoek zijn een grimmige herinnering aan de uitdagingen voor patiënten met diabetes en zouden kunnen leiden tot veranderingen in het beheer van met insuline behandelde patiënten, met name degenen met een hoog risico op cardiovasculaire aandoeningen.

Vertaling: André Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats