De eigen immuuncellen van het hart kunnen helpen bij genezing


Het hart heeft een eigen voorraad immuuncellen die bij schade helpen helen, dit volgens een nieuw onderzoek gedaan bij muizen aan de Washington University School of Medicine in St. Louis.

Wanneer het hart gewond raakt, worden deze gunstige cellen verdrongen door immuuncellen van het beenmerg, die gestimuleerd worden om in het hart te convergeren en daar ontstekingen te veroorzaken dat tot verdere schade leidt. In beide gevallen worden deze immuuncellen macrofagen genoemd, of ze nu in het hart aanwezig zijn of uit het beenmerg vandaan komen. Hoewel ze dezelfde naam hebben bepaalt waar ze vandaan komen of ze behulpzaam of schadelijk zijn voor een gewond hart.

Via een muismodel met hartfalen toonden onderzoekers aan; door in het hart een blokkade op te werpen voor de binnenkomst van de macrofagen uit het beenmerg, wordt de voorraad van het hart met de heilzame macrofagen beschermt, zodat ze in het hart kunnen blijven waar ze regeneratie en herstel bevorderen. Deze bevindingen kunnen gevolgen hebben voor de behandeling van hartfalen bij de mens.

De studie is nu beschikbaar in de Proceedings van de National Academy of Sciences Early Edition.

“Onderzoekers weten al langer dat het hart van de neonatale muis goed kan herstellen van een blessure, en in sommige gevallen zelfs kan regenereren,” zei eerste auteur Kory J. Lavine, Md,PhD, instructeur in de geneeskunde. “Als je bij de neonatale muis de onderste punt van het hart afsnijdt kan het terug aan groeien. Maar als je hetzelfde zou doen bij het hart van een volwassen muis vormt het littekenweefsel.”

Dit verschil in genezingscapaciteit was lang een mysterie omdat dezelfde immuuncellen verantwoordelijk bleken te zijn voor zowel reparatie als schade. Tot voor kort was het onmogelijk om onderscheid te maken tussen de, in het hart aanwezige, behulpzame macrofagen en de schadelijke die uit het beenmerg komen.

Volgens het nieuwe onderzoek en het vroegere werk van dezelfde groep - onder leiding van Douglas L. Mann, MD, de Tobias en Hortense Lewin Professor in de geneeskunde en hoofdcardioloog bij Barnes-Jewish Hospital - lijken deze immuuncellen van verschillende oorsprong te impliceren verantwoordelijk te zijn voor het verschil in herstelvermogen bij neonatale en volwassen harten, althans bij muizen.

“Dezelfde macrofagen, die de genezing na een blessure in het neonatale hart bevorderen, zijn ook aanwezig in een volwassen hart, maar ze lijken te verdwijnen als er letsel is,” zei Lavine. “Dit zou kunnen verklaren waarom een jong hart kan herstellen en een volwassen hart niet.”

Vanwege hun interesse in menselijk hartfalen ontwikkelden Lavine en zijn collega’s een werkwijze waarbij ze geleidelijk schade aanbrachten aan het hartweefsel van een muis op een manier dat hartfalen nabootst. Zij vergeleken de immuunrespons tegen hartschade in de harten van neonatale en volwassen muizen.

De onderzoekers vonden onderscheidt tussen de nuttige macrofagen, van oorsprong aanwezig in het embryonale hart en schadelijk macrofagen afkomstig uit het beenmerg doordat op het oppervlak een eiwit gevonden werd, CCR2 genaamd. Het onderzoek toonde aan dat macrofagen zonder CCR2 afkomstig zijn uit het hart en die met CCR2 uit het beenmerg.

Lavine en zijn collega’s vroegen zich af of een verbinding die de CCR2 eiwit remt, de toegang tot het hart blokkeert voor macrofagen uit het beenmerg.

“Toen we dat deden zagen we dat de macrofagen uit het beenmerg niet in het hart kwamen,” zei Lavine. “En de oorspronkelijke macrofagen van het hart bleven. We zagen verminderde ontstekingen in deze gewonde volwassen harten, minder oxidatieve schade en verbeterd herstel. We zagen ook groei van nieuw bloedvaten. Door het blokkeren van de CCR2 signalering waren we in staat de oorspronkelijke macrofagen te behouden en daardoor het herstel te bevorderen.”

Sommige CCR2 remmers worden getest in fase 1 en 2 klinische studies voor de behandeling van reumatoïde artritis. Maar voordat deze medicijnen voor mensen met hartfalen kunnen worden geëvalueerd moet er meer werk worden gedaan om erachter te komen of dezelfde mechanismen aan het werk zijn in de harten van de mensen, geven de onderzoekers aan.

“We hebben soortgelijke type immuuncellen geïdentificeerd die in het menselijk hart aanwezig zijn,” zei Lavine. “We moeten meer te weten komen over hun rol bij hartfalen bij patiënten en leren begrijpen over hoe macrofagen die van oorsprong in het hart aanwezig zijn het herstel kunnen bevorderen.”

Vertaling: Lia Keizer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats