Nieuws




Kunnen we de "blues" bestrijden met groenten?


Waarom vermindert frequente consumptie van groenten iemands kansen op het krijgen van een depressie met meer dan de helft ? En "frequent" betekent het eten van groenten niet 3 of meer keer per dag maar slechts 3 of meer keer per week.

Een studie uit 2012 vond dat het elimineren van dierlijke producten de stemming verbeterde binnen de twee weken.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22333737

De onderzoekers verdenken arachidonzuur, voornamelijk gevonden in kip en eieren, van een negatieve invloed te kunnen hebben op de geestelijke gezondheid via een cascade van ontstekingen in de hersenen.



 

Betere gemoedsstemmingen door een plantaardig dieet komt dan van de klasse van fytonutriënten die de bloed-hersenbarrière in ons hoofd kunnen doorbreken.

Uit een recent overzicht in het tijdschrift Nutritional Neuroscience blijkt dat het eten van veel groenten en fruit "een niet-invasief natuurlijk en goedkoop therapeutisch middel is om ​​gezonde hersenen te ondersteunen." Maar hoe dan?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3355196/

Om het laatste onderzoek te begrijpen moeten we de onderliggende biologie van depressie - de zogenaamde monoamine theorie van depressie - begrijpen. Deze zegt dat een depressie kan ontstaan ​​uit een chemische onbalans in de hersenen. In mijn video Fighting the Blues with Greens? presenteer ik een eenvoudige versie ervan.


 

Eén van de manieren waarop de miljarden zenuwen in de hersenen met elkaar communiceren is door chemische signalen genaamd neurotransmitters. Twee zenuwcellen raken elkaar niet, er is een fysieke kloof tussen hen. Om die kloof te overbruggen als een zenuwcel met een andere cel wil communiceren stuurt het chemicaliën in de kloof waaronder serotonine, dopamine en noradrenaline. Deze neurotransmitters zweven over naar de andere zenuw om aandacht te krijgen. De eerste zenuw zuigt ze dan terug om te worden herbruikt voor een volgend praatje. De cel produceert voortdurend monoaminen en een enzym monoamine oxidase eet ze voortdurend op om precies de juiste hoeveelheid te behouden.

De manier waarop cocaïne werkt is door op te treden als een monoamine heropname remmer. Het verhindert de eerste zenuw van terugzuigen van deze drie chemische stoffen en zo is er een constante signalering naar de andere cel. Amfetaminen werken ook op dezelfde manier maar verhogen ook nog het vrijgeven van monoamines. Ecstasy werkt zoals speed maar veroorzaakt relatief meer serotonine vrijgave.

Na een tijdje kan de andere zenuw er genoeg van hebben en regelt zijn receptoren naar minder volume. Het steekt oordoppen in. Dus moeten we meer en meer van het geneesmiddel geven om hetzelfde effect te krijgen en als we geen geneesmiddel gebruiken voelen wij ons ongemakkelijk omdat de normale volume transmissie gewoon niet doordringt .

Van antidepressiva wordt gedacht te werken volgens dezelfde mechanismen. Mensen die depressief zijn blijken niveaus van monoamine oxidase verhoogd te hebben in hun hersenen. Dat is het enzym dat deze neurotransmitters afbreekt. In de eerder genoemde video toon ik de niveaus van monoamine oxidase in de hersenen van depressieve individuën versus gezonde individuën. Als de niveaus van ons neurotransmitter-etend enzym wordt verhoogd dalen onze niveaus van neurotransmitters en worden we depressief (zo luidt de theorie).

In die visie zijn een aantal klassen van geneesmiddelen ontwikkeld. De tricyclische antidepressiva, zo genoemd omdat ze drie ringen hebben zoals een driewieler, lijken noradrenaline en dopamine heropname te blokkeren, en dus alhoewel onze enzymen die opeten aan een versneld tempo, blijft wat wordt vrijgegeven langer leven. Dan waren er de SSRI's (selectieve serotonine heropname remmers ) zoals Prozac.

Nu weten we wat dat betekent, ze blokkeren gewoon de heropname van serotonine. Dan zijn er de medicijnen die alleen de heropname van norepinefrine of dopamine of een combinatie ervan blokkeren. Maar als het probleem een te hoog niveau van monoamine oxidase is, waarom niet gewoon het enzym blokkeren? Maak een monoamine oxidase remmer. Men deed dat maar MAO-remmers worden beschouwd als laatste toevlucht vanwege ernstige bijwerkingen, niet de minste daarvan is het gevreesde "cheese effect", waarbij het ​​eten van bepaalde voedingsmiddelen tijdens het nemen van de geneesmiddelen mogelijk fatale gevolgen kan hebben.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8255365

Was er maar een manier om de activiteit van dit enzym te dempen zonder de gevaarlijke bijwerkingen.

Nu kunnen we eindelijk praten over de laatste theorie over waarom groenten en fruit ons humeur kan verbeteren. Er zijn inhibitoren van het met depressie geassocieerd enzym in verschillende planten. Er zijn fytonutriënten in specerijen zoals kruidnagel, oregano, kaneel en nootmuskaat die monoamine oxidase remmen, maar mensen eten niet genoeg kruiden om genoeg effect te krijgen in de hersenen. Een zekere donkergroene bladgroente heeft er veel van, de tabak, in feite kan dat één van de redenen zijn waarom rokers zich goed voelen met een sigaret. OK, maar wat als we nu geen hersenbloeding of longkanker willen? Er is een phytonutrient gevonden in appels, bessen, druiven, boerenkool, uien en groene thee dat inderdaad voldoende invloed kan hebben op onze hersenenbiologie om ons in goede stemming te brengen, wat kan helpen verklaren waarom het eten van een plantaardig dieet onze mentale gezondheid kan verbeteren.

Michael Greger , M.D.
http://nutritionfacts.org

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats