Beïnvloed door eigenbelang zijn mensen minder bezorgd over oneerlijke behandeling van anderen


Volgens onderzoekers aan de Brains Georgia State University en Behavior Program hebben mensen, beïnvloed door eigen belang, geen schuldgevoelens wanneer zij erg overbeloond worden.

Dit zou kunnen betekenen dat mensen, minder bezorgd zijn over de onrechtvaardigheid van anderen dan tot nu toe werd gedacht, aldus de onderzoekers. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Brain Connectivity. Deze bevindingen suggereren dat het gevoel van oneerlijkheid wordt beïnvloed door eigenbelang wat uitmondt in onverschilligheid tegenover het lot van een ander.

Het onderzoekersteam bestaande uit de studenten Bidhan Lamichhane en Bhim Adhikari en Hersenen en Dr Sarah Brosnan, associate professor in de psychologie, en Dr Mukesh Dhamala, associate professor in de natuurkunde en astronomie, melden dat in tegenstelling tot de verwachtingen mensen geen medeleven tonen wanneer ze overgecompenseerd worden. Zij concluderen dat mensen meer geïnteresseerd zijn in hun eigen belang dan dat van anderen.

"Een echt gevoel van eerlijkheid betekent dat ik boos wordt als ik meer dan je betaald wordt want ik denk niet dat het eerlijk is," zei Brosnan. "We dachten dat de mensen wel een beetje zouden protesteren omdat het niets kost om te zeggen: 'Dit is niet eerlijk.' Maar dat is niet wat wij vaststelden. Mensen eisten hogere aanbiedingen in dezelfde orde van grootte als dat zij aanbiedingen weigerden wat erop wijst dat het gebrek aan weigering in voordelige situaties niet het gevolg is van de kost van de weigering. Het kan gewoon zijn omdat mensen er niet zo veel belang aan hechten als we dachten als ze meer krijgen dan iemand anders. "

De onderzoekers gebruikten ook functionele magnetische resonantie imaging (fMRI) om de breinmechanismen te bestuderen van 18 deelnemers, die drie twee-persoons uitwisseling economische spelen speelden waarin ongelijkheid hoogtij vierde. Overgecompenseerd aanbod leidde tot het stimuleren van een verschillend hersengebied dan bij ondergecompenseerde aanbiedingen en toont dat mensen reageren op overcompensatie alsof het een beloning is. Dit kan het gebrek aan weigeringen in oneerlijke situaties verklaren, zegden de onderzoekers.

Elk spel bevatte drie aanbiedingen over hoe $ 100 verdeeld zou worden: eerlijk (bedrag van $ 40 tot $ 60), oneerlijk-laag (bedrag tussen € 0 tot $ 20) en oneerlijk-overgecompenseerd (bedrag van $ 80 tot 100 $). De deelnemers speelden 30 rondes van elk spel en verdienden ongeveer twee procent van het totale bedrag.

In de eerste twee wedstrijden kregen zij een voorstel over het bedrag dat zij zouden ontvangen en werden dan gevraagd dit te verwerpen of te aanvaarden. In de Ultimatum Game: als een speler het voorstel verwierp, ontvingen beide spelers wat geld, wat leidde tot een eerlijk resultaat. In de Impunity Game verloor de weigeraar van het aanbod slechts de uitbetaling, het resultaat was oneerlijker dan het aanbod. In de Fixed Decision Game kon de speler kiezen om het aanbod al of niet te weigeren maar dit veranderde het resultaat voor beide spelers niet. Dit liet de spelers toe aanbiedingen te weigeren zonder kosten.

De signalen van het bloed-zuurstof niveau van de hersenen werden tijdens het spel geregistreerd door een MRI-scanner. De resultaten van de reacties van de hersenen gaven nieuwe inzichten in de functionele rol van de prefrontale cortex en de dorsolaterale gerelateerde netwerken van hersengebieden voor voordelige ongelijkheid en protest.

Een netwerk van hersengebieden bestaande uit de linker caudate, rechtse thalamus en rechtse cingulate vertoonde een hoger activiteitenniveau voor overgecompenseerd aanbiedingen dan voor eerlijke. Bij weigering kwam een ander netwerk bestaande uit de rechtse dorsolaterale prefrontale cortex, de linkse ventrolaterale prefrontale cortex en de linkse substantia nigra, in het spel. De onderzoekers brachten ook de hersenactiviteitsdoorstroming in kaart tijdens de besluitvorming.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats