Waarom je hersenen je drijven naar junk food


Nieuwe studie onderzoekt verband tussen de hersenen cortex en voedsel koopgedrag.

Zal het een pizza zijn of ga je voor een salade? Kiezen wat je eet is niet simpelweg een kwestie van smaak, concluderen wetenschappers in een nieuwe studie aan het Montreal Neurological Institute van de McGill University en de McGill University Health Centre. Of je een blik werpt op de menukaart of de schappen in een supermarkt overschouwt, je hersenen nemen beslissen op basis van de calorische waarde van voedsel.

De studie, gepubliceerd in Psychological Science, is gebaseerd op de hersenscans van gezonde deelnemers die werden gevraagd om foto's van verschillende voedingsmiddelen te bekijken. De delnemers beoordeelden welke voedingsmiddelen ze wensten en hen werd gevraagd om de calorische inhoud van elk voedsel te schatten. Verrassenderwijs waren ze slecht op nauwkeurig beoordelen van het aantal calorieën in de verschillende voedingsmiddelen, maar hun keuzes en hun bereidheid tot aankopen was gericht op de levensmiddelen met een hogere calorische waarde.

"Uit eerdere studies bleek dat kinderen en volwassenen de neiging hebben om voedsel te kiezen met hoge caloriewaarde" zegt Dr Alain Dagher, neuroloog aan het Montreal Neurological Institute en hoofdauteur van de studie. "De gemakkelijke beschikbaarheid en lage kosten van dergelijk voedsel is de schuld van de stijging van obesitas. Hun verbruik wordt grotendeels bepaald door de verwachte effecten van deze voedingsmiddelen en waarschijnlijk bij gebrek aan ervaring. Onze studie onderzocht hoe de mensen er bewust van te maken dat de calorische waarde de hersenen beïnvloedt in gebieden die bekend staan om te worden betrokken bij de evaluatie van voedselopties. We vonden dat de hersenen zich toespitsen op de echte calorie-inhoud van voedingsmiddelen."

Beslissingen over voedselconsumptie en calorische dichtheid zijn gekoppeld aan een deel van de hersenen genaamd de ventromediale prefrontale cortex, een gebied dat de waarde van stimuli codeert en de onmiddellijke consumptie voorspelt.

Inzicht in de redenen hoe de mensen voedsel kiezen zou kunnen helpen om de factoren die leiden tot overgewicht, een aandoening van 1 op 4 Canadese volwassenen en 1 op de 10 kinderen, te ontdekken. Obesitas is verbonden met veel gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hartziekte en type 2 diabetes. Het behandelen van de Canadese burgers die deze problemen hebben kost miljarden aan fiscale gezondheidsdollars.

Dit werk werd gefinancierd door de Canadese Institutes of Health Research.

Link naar het verslag in Psychological Science (publicatie van de Association for Psychological Sciences): http://pss.sagepub.com/content/early/2014/10/08/0956797614552081.abstract

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats