Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 



Hoe metabolisme en hersenactiviteit met elkaar verbonden zijn

Studie werpt licht op waarom een dieet epilepsie aanvallen kan controleren

Een nieuwe studie door wetenschappers aan de McGill University en de Universiteit van Zürich toont een direct verband tussen metabolisme in hersencellen en hun vermogen om informatie te signaleren. Het onderzoek kan verklaren waarom de aanvallen van veel epilepsie patiënten onder controle kunnen worden gehouden door een speciaal samengesteld dieet.

De bevinding, gepubliceerd op 16 januari jl. in Nature Communications, laat zien dat het metabolisme de processen die hersenactiviteit remmen regelt, zoals die betrokken zijn bij convulsies (toeval,aanval). De studie onthult een verband tussen de manier waarop hersencellen energie maken en hoe deze cellen informatie signaleren- processen waarvan neurowetenschappers vaak verondersteld waren dat deze los van elkaar verbonden zijn.

"Remming in de hersenen valt vaak op in de klinische praktijk," merkt Derek Bowie, Canada Research Chair in Receptor Farmacologie aan de McGill en de auteur van de studie. "Bijvoorbeeld, geneesmiddelen die er zijn om angst te verlichten, induceren anesthesie, of hebben zelfs epilepsie onder controle door het versterken van de hersenremming. Deze farmacologische benaderingen kunnen hun nadelen hebben, aangezien patiënten vaak over vervelende bijwerkingen klagen."

De experimenten toonden een onverwachte band tussen hoe de mitochondriën van hersencellen energie maken en hoe dezelfde cellen informatie signaleren. Hersencellen koppelen deze twee onafhankelijke functies met behulp van kleine chemische boodschappers, de zogenaamde reactieve zuurstofverbindingen (ROS), die normaal gesproken worden geassocieerd met de signaalfunctie celdood. Terwijl ROS een bekende rol speelt bij ziekten zoals Alzheimer en Parkinson, toont de nieuwe studie ook aan dat zij een belangrijke rol spelen in de gezonde hersenen.

De bevindingen zijn voortgekomen uit een samenwerking tussen Prof Bowie's laboratorium op de McGill Afdeling Farmacologie en Therapeutics en een onderzoeksteam onder leiding van Dr Jean-Marc Fritschy, hoogleraar farmacologie aan de Universiteit van Zürich en de huidige directeur van het Neuroscience Center Zürich (ZNZ ). De onderzoekers willen proberen te begrijpen waarom de aanvallen van vele epilepsie patiënten en dan vooral bij jonge kinderen kunnen worden behandeld met een aan hoog vetgehalte en laag koolhydraat dieet beter bekend als het ketogeen dieet.

Het idee dat voeding epileptische aanvallen onder controle kan houden was er al lang geleden in het oude Griekenland tijdens perioden van vasten. Van 1920 tot 1950, werd het ketogeen dieet gebruikt om epilepsie te behandelen bij patiënten. Met de introductie van anticonvulsiva in de jaren 1950, viel de dieetbenadering uit de gratie bij de artsen. Maar omdat anticonvulsiva bij 20% tot 30% van de patiënten niet werkt, is er een opleving in gebruik van het ketogeen dieet geweest.

"Sinds onze studie blijkt dat hersencellen hun eigen middelen om remming te versterken hebben," verklaart Prof Bowie. ”Ons werk wijst op mogelijke nieuwe manieren om een aantal belangrijke neurologische aandoeningen, waaronder epilepsie onder controle te krijgen.”

Vertaling: Angelique Broers


Gratis ebook + nieuwsbrief ontvangen ?
Ontvang vandaag nog gratis het Eboek Spoedcursus Voeding,
het Eboek Voedzame tradities en onze wekelijkse leerzame nieuwsbrief met wetenswaardigheden, nieuwtjes en vele tips.

Klik hier



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats