Nieuws

 

Ecover vist op plastic om nieuwe fles te produceren


Speciale nieuwe fles voor afwasmiddel, gemaakt van plastic afval uit de zee

Volgens huidige schattingen sterven elk jaar 1 miljoen zeevogels en 100 000 haaien, schildpadden, dolfijnen en walvissen door ingeslikt plastic.

In de Noordelijke Stille Oceaan slikken vissen elk jaar niet minder dan 24 000 ton plastic [1] in – evenveel als 480 miljoen plastic tweeliter flessen [2], of het gewicht van 132 blauwe vinvissen [3]

Het terugdringen van de hoeveelheid plastic afval in zee kan ook leiden tot een vermindering van het gehalte microplastics in onze voeding en drinken

Ecover wil een halt toeroepen aan plastic afval dat in zee terecht komt en er tegelijk voor zorgen dat het afval dat al in zee ronddrijft systematisch wordt opgeruimd

De pionier van het ecologisch schoonmaken Ecover lanceert vandaag haar allereerste fles die gemaakt is van plastic afval dat uit de oceanen werd gevist. De Ecover Ocean fles, die afwasmiddel bevat, is volledig geproduceerd uit gerecycled plastic, waarvan 10% afkomstig is uit zee. Het afwasmiddel zelf kreeg een speciale ‘zeelavendel en eucalyptus’ geur mee. In deze fase wordt de nieuwe fles in een beperkte oplage geproduceerd en Ecover streeft ernaar om de productie in de toekomst uit te breiden, waardoor de positieve impact van het project verder toeneemt, en er voldoende flessen zullen zijn om ze ook in Nederland in de handel te brengen.

De fles is het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen Ecover en enkele toonaangevende pioniers op het vlak van verpakking en de bescherming van de oceanen. Dankzij het ‘Waste Free Oceans’ ‘vangst van de dag’ project werden bestaande vissersboten uitgerust met een vindingrijke nieuwe technologie, waardoor Europese vissers geld kunnen verdienen door bij elke vangst tussen twee en acht ton plastic afval op te halen. Dit plastic kan vervolgens worden gereinigd en gerecycled. Als onderdeel van een proefproject, werd dit afval verscheept naar de Closed Loop recyclefabriek, waar het werd behandeld en omgezet in nieuw plastic, dat vervolgens werd gebruikt door Logoplaste om de nieuwe Ecover flessen te produceren.

Het ultieme doel van Ecover is om de juiste omstandigheden te creëren, waarmee de enorme hoeveelheden plastic afval systematisch uit zee kunnen worden opgeruimd. Het terugdringen van plastic afval in de oceanen zorgt niet alleen voor gezondere en gelukkigere vissen en zeezoogdieren, maar heeft ook een directe impact op de mens, aangezien het uiteindelijk ook het gehalte microplastics in onze voeding, dranken en andere producten zal verminderen, waardoor we meer vis op ons bord krijgen en minder plastic.

De ontwikkeling van deze fles sluit aan bij het engagement dat Ecover in 2013 aanging om nieuwe types van gerecycled plastic te gebruiken voor haar verpakkingen, waardoor het ook een voorbeeld stelt voor andere fabrikanten. Dit jaar zal Ecover alvast één ton oceaan plastic gebruiken en het heeft als doel dit volgend jaar verder uit te breiden tot 3 ton.

“De omvang van het probleem van het oceaan plastic is enorm – op elke vierkante mijl van de oceaan drijven ongeveer 46.000 stukken plastic rond en elk jaar sterven minstens één miljoen zeevogels en 100.000 haaien, schildpadden, dolfijnen en walvissen door het eten hiervan. We hebben geen keuze. We moeten ernaar streven om de oceaan voorgoed plastic vrij te maken,” verklaarde Philip Malmberg, CEO van Ecover.

“Onze oceaan plastic fles is maar één kleine stap in de oplossing van het probleem, maar je moet ergens beginnen. Wat we nu moeten doen is een breder netwerk opzetten van vissers, recyclevoorzieningen en producenten om het ook echt te laten gebeuren. We moeten ook de bestaande ketens benutten en het producenten zo makkelijk mogelijk maken om oceaan plastic te gebruiken. Op dit moment is de wil er wel, maar het kost de fabrikanten nog teveel inspanningen om het ook echt gerealiseerd te krijgen.”

Zodra de infrastructuur om gerecycled oceaan plastic te gebruiken beschikbaar zal zijn voor wereldwijde fabrikanten, kan volgens Malmberg de impact op het milieu, de onderwaterfauna en voor vissers – die voordeel hebben bij deze bijkomende inkomstenstroom – enorm zijn.

Tom Domen, lange termijn innovatiemanager bij Ecover, gelooft dat deze fles regeringen en andere overheden ertoe kan aanzetten om aandacht te besteden aan het probleem van oceaan plastic en mee te helpen aan een oplossing.

“We moeten recyclen anders gaan bekijken en ernstig werk maken van een echte circulaire economie,” voegt Domen toe. “We moeten het plastic in de oceanen opruimen en ervoor zorgen dat er geen extra plastic meer in terecht komt. Iedereen, van regeringen, de vissersindustrie tot de consumenten die gaan winkelen in de supermarkt, heeft een rol te vervullen om dit gedaan te krijgen.”

Partners en belangrijke referenties uit de industrie reageerden positief:

Chris Dow, CEO bij Closed Loop: “Dit is een boeiend voorbeeld van wat we kunnen bereiken als we de handen in elkaar slaan en een aanpak uitwerken voor de milieuproblematiek op het gebied van plastic afval in de zee. Gerecycled plastic is een schitterende grondstof en als resultaat van dit proefproject, hebben we samen met Ecover en onze andere partners aangetoond dat we vernieuwende manieren kunnen ontwikkelen om grondstoffen te benutten en consumentenproducten te ontwikkelen. We hopen in staat te zijn op deze test verder uit te bouwen en het product commercieel te ontwikkelen.”

“Logoplaste heeft vroeger al een demoproject voor de inzameling van plastic afval uit de zee opgezet in de haven van Leixoes (Portugal). We zitten volledig op de dezelfde golflengte als Ecover en hun aanpak en zijn dan ook verheugd Ecover bij dit inititatief te kunnen ondersteunen,” zegt Marcel de Botton, voorzitter van Logoplaste. “De meerderheid van het afval stroomt naar de oceanen via onze rivieren. Door de aandacht te vestigen op het afvalprobleem in de oceanen, bereiken we ook de bevolking en de dorpen langs de rivieren, die op die manier inzien waar hun afval naartoe stroomt – naar de zee!”

“Waste Free Oceans is blij met de samenwerking met Ecover, en we kijken ernaar uit om nog meer aandacht op het thema van het oceaan afval te vestigen,” verklaart Bernard Marx, mede-oprichter van de Waste Free Oceans stichting.

Philip Malmberg vervolgt “We willen een katalysator zijn voor een schonere oceaan – zo eenvoudig is het. We kunnen dit niet alleen, maar met vereende krachten kunnen we een duurzame logistieke keten opzetten die werkt voor het milieu, de vissers, de recyclaars en producenten, zonder de consument in de portemonnee te raken. Op die manier kan onze gedurfde doelstelling realiteit worden.”

Domen concludeert “We zijn voorbij het punt waarop we enkel willen dat onze verpakking minder slecht is voor het milieu. We willen dat ze een positief effect heeft op de wereld. Ik durf te hopen dat mensen deze fles keer op keer zullen hervullen, en ook gebruiken voor andere toepassingen nadat ze klaar zijn met de afwas – we willen niet dat deze fles opnieuw bij het afval terecht komt.”



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats