Nieuws




Earth Hour dompelt Nederland uur in duisternis


De achtste editie van Earth Hour, ’s werelds grootste evenement voor de natuur, belooft zaterdag 29 maart massaler te worden dan ooit. In Nederland strijkt het landelijke evenement neer op de Grote Markt in Haarlem waar zanger VanVelzen een gratis optreden geeft. Om 20.30 uur doven WNF-ambassadeur André Kuipers en een jonge Spider-Man, de eerste superheldambassadeur van Earth Hour, de lichten van de St. Bavokerk. Op dat moment gaat ook op talloze andere plekken in Nederland het licht een uur uit als signaal dat we zuiniger moeten omgaan met de aarde en onze natuurlijke rijkdommen.



 

Net als voorgaande jaren zijn in het hele land Earth Hour-activiteiten en worden blikvangers als het Paleis op de Dam in Amsterdam, Hotel New York in Rotterdam en de Domtoren in Utrecht in duisternis gehuld. Zo sluit Nederland aan bij de wereldwijde beweging die als een golf over de aardbol trekt. In tientallen landen gaan om 20.30 uur lokale tijd beroemde landmarks ‘op zwart’, waaronder de Empire State Building in New York, de Tower Bridge in Londen, de Eiffeltoren in Parijs en het Kremlin en het Rode Plein in Moskou. In Singapore dooft Spider-Man samen met de regisseur en cast van de nieuwe film The Amazing Spider-Man 2 de lichten van de indrukwekkende skyline.

Spektakel

Op het nationale evenement in Haarlem wordt niet alleen de St. Bavokerk ‘uitgezet’, maar doen veel meer gebouwen en restaurants in de stad een uur de lichten uit. Tijdens het uur in het donker verzorgt de Friese singer-songwriter Elske DeWall op de Grote Markt een akoestisch optreden. DJ B-Funky trapt de avond af. Het Earth Hour-evenement is georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds, samen met de gemeente Haarlem, lokale partners en de Nationale Postcode Loterij (NPL).



 

Haarlemmer VanVelzen, hoofdact van de avond, kijkt uit naar het spektakel. ,,Earth Hour is een prachtig initiatief! En het is heel bijzonder om uitgerekend in Haarlem op de Grote Markt het licht uit te mogen doen. Als heel Haarlem nu ook nog uitloopt om dit moment met ons in het donker mee te vieren - en thuis geen lampen laten branden - sparen we hier met de hele stad in ieder geval een stukje Aarde. Beloof ik dat wij dat aan energie op het podium goedmaken.’’

Drijvende kracht

Het WNF, de drijvende kracht achter Earth Hour, roept iedereen op om het uur in het donker op een bijzondere wijze door te brengen. Onder de slogan ‘Wat doe jij in het donker?’ zijn op Facebook veel bijzondere evenementen aangemeld, van verhalen bij kaarslicht tot joggen in het donker en candle light dinners in restaurants. In het Rotterdamse Doelencafé en het WNF-kantoor in Zeist zijn eveneens cande light dinners. In Eindhoven staat Earth Hour in het teken van akoestische concerten. Verder zijn in diverse gemeenten licht- en lampionnenoptochten. In Noord-Holland is HandONEarth gelanceerd, een digitaal initiatief om een mozaïek te maken van foto's van handen met daarop een boodschap voor de aarde.



 

In diverse landen staat Earth Hour in het teken van bedreigde natuur en diersoorten. Zo wordt in Australië, de bakermat van Earth Hour, actie gevoerd voor het Great Barrier Reef. Het grootste aaneengesloten koraalrif ter wereld staat onder druk door industriële ontwikkelingen. In Rusland staat een betere bescherming van de ernstig bedreigde amoerpanter centraal. Tijdens Earth Hour wordt ook een wereldwijde petitie gelanceerd voor vermindering van en uiteindelijk een verbod op plastic tasjes, bekers en rietjes op de beroemde Galapagos Eilanden.
 


 



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats