Deens DNA kon wel eens de sleutel tot geluk zijn


Volgens onderzoek van de Universiteit van Warwick zou genetica de sleutel tot de verklaring voor het geluk van een natie kunnen zijn.

Economen aan de University’s Centre for Competitive Advantage in the Global Economy (CAGE) hebben gekeken naar de redenen waarom sommige landen aan de top staan van gelukkig zijn. In het bijzonder hebben zij ontdekt dat hoe dichter een natie staat bij de genetische samenstelling van Denemarken, hoe gelukkiger men in dat land is. Het onderzoek kan helpen om de puzzel op te lossen van waarom een land als Denemarken regelmatig bovenaan de wereldranglijst staat van de gelukkigste landen.

Dr Eugenio Proto en Professor Andrew Oswald vonden drie vormen van bewijs voor het verband tusen de genetica en het geluk van een natie.

Ten eerste gebruikten zij gegevens over 131 landen uit een aantal internationale enquêtes, waaronder de Wereld Gallup Poll, World Value Survey en de European Quality of Life Surveys. 'De onderzoekers legden verbanden tussen cross-nationale gegevens over genetische afstand en welzijn'.

Dr Proto zei: "De resultaten waren verrassend … wij vonden dat hoe groter de genetische afstand van Denemarken, hoe lager het gerapporteerde welzijn van die natie. Ons onderzoek past voor vele andere invloeden zoals het bruto binnenlands product, cultuur, religie en de kracht van de verzorgingsstaat en haar geografie.

De tweede vorm van bewijs keek naar bestaand onderzoek naar het verband tussen geestelijk welzijn en een mutatie van het gen dat de heropname van serotonine beïnvloedt. Van serotine wordt verondersteld invloed te hebben op de menselijke stemming.

Dr Proto voegde eraan toe: "We hebben gekeken naar bestaand onderzoek waaruit bleek dat de lange en korte varianten van dit gen gecorreleerd zijn met verschillende waarschijnlijkheden van klinische depressie. De korte versie is geassocieerd met hogere scores op neuroticisme en lagere levenstevredenheid. Intrigerend is dat onder de 30 landen opgenomen in de studie, Denemarken en Nederland het laagste percentage van mensen hebben met deze korte versie. "

Voor de uiteindelijke vorm van bewijs werd gekeken of het verband tussen genetica en geluk stand hield over generaties, continenten en de Atlantische Oceaan heen.

Professor Oswald zei: "We gebruikten gegevens over gerapporteerd welzijn van Amerikanen en zochten vervolgens op van welk deel van de wereld hun voorouders waren. Hieruit bleek dat er een onverklaarbare positieve correlatie bestaat tussen het geluk vandaag van sommige landen en het geluk van de landen waarvan de voorouders afkomstig waren, zelfs na correctie voor persoonlijk inkomen en religie. "

Hij voegde eraan toe: "Deze studie heeft gebruik gemaakt van drie soorten bewijs en in tegenstelling tot hetgeen wij dachten bij het begin van het project, lijkt het er op dat er redenen zijn om te geloven dat genetische patronen onderzoekers kunnen helpen om internationaal welzijnsniveau te begrijpen.

"Meer onderzoek op dit gebied is nu nodig en voor economen en sociale wetenschappers kan het nodig zijn om meer aandacht te schenken aan de rol van genetische variatie tussen nationale volkeren."

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats