Ontsteking kan de sleutel zijn tot de link tussen diabetes en hart- en vaatziekten


Verslag van een bijeenkomst van de American Heart Association abstract 560

Een ontsteking kan de reden zijn dat een hoge bloedsuikerspiegel bloedvaten beschadigd waardoor de mogelijkheid ontstaat dat anti-inflammatoire geneesmiddelen ingezet gaan worden om het risico op vaatziekten te verminderen bij mensen met diabetes. Dit volgens een onderzoek dat gepresenteerd is op de American Heart Association’s High Blood Pressure Research Scientific Sessions 2014.

”Deze bevinding kunnen verklaren waarom een goede controle van de bloedsuikerspiegel niet voldoende is om de ontwikkeling van door diabetes veroorzaakte hart- en vaatziekten te voorkomen,” zei Carlos F. Sánchez-Ferrer, MD, Ph.D., auteur van de studie en professor in de farmacologie aan de Universidad Autónoma de Madrid, Spanje. "We moeten nieuwe medicijnen vinden die gericht zijn op het verminderen van de ontsteking.”

Door gebruik te maken van gekweekte gladde spiercellen van de belangrijkste humane slagader vonden onderzoekers het volgende:

Bij afwezigheid van een ontsteking drong een overmaat van glucose in de kweekvloeistof niet de cellen binnen. Als extra glucose geforceerd in de cellen aangebracht werd, werd er geen kwaad aangericht bij afwezigheid van een ontsteking. Wanneer de ontsteking stimulerende eiwit interleukine-1 (IL1) werd ingebracht gingen er meer glucose de cellen in.

Met IL-1 werd de glucose die de cellen binnen ging via chemische routes gemetaboliseerd, wat toenemende ontstekingen aanspoorde, waarbij de mogelijkheid van cellen om het te neutraliseren werd overweldigd. In aanwezigheid van het anti-inflammatoire geneesmiddel anakinra, dat de activiteit van IL-1 blokkeert, kwamen de nadelige verandering niet voor. ”We moeten het aan diabetes geassocieerde inflammatoire milieu verminderen,” zegt Sánchez-Ferrer. ”Verandering in levensstijl zoals lichaamsbeweging en gewichtsvermindering zijn belangrijk, niet alleen omdat ze de bloedsuikerspiegel verlagen maar omdat ze ontstekingen verminderen.

De onderzoekers plannen een test om te kijken of het effect vergelijkbaar is in gekweekte cellen van de bekleding van de bloedvaten en ze willen de verbinding tussen bloedsuiker / ontsteking onderzoeken bij dieren.

Vertaling: Lia Keizer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats