Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Gratis eboek

 

 



Diabetes: Wij leven samen

Wonen in een huishouden betekent taken en verantwoordelijkheden delen maar het kan ook betekenen delen van diabetes. Een onderzoeksteam van het 'McGill University Health Centre ( MUHC )' heeft aangetoond, door een combinatie van analyses van verschillende studies, dat echtelijk diabetes een diabetes risicofactor is.

Deze bevindingen,gepubliceerd in het tijdschrift 'BMC Medicine', hebben belangrijke klinische implicaties omdat ze kunnen helpen bij het ontdekken van diabetes en bij het motiveren van koppels om samen te werken om het risico van het ontwikkelen van de aandoening te verminderen.

"We vonden een 26% verhoging van het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes als de echtgenoot ook type 2 diabetes heeft", zegt senior auteur van de studie, Dr Kaberi Dasgupta , onderzoeker bij het ​​Onderzoeksinstituut van de MUHC en universitair hoofddocent geneeskunde aan de McGill University. "Dit kan een platform zijn om artsen te helpen tot het ontwikkelen van strategieën om de partners te betrekken bij het proces. Gezondheidsgedrag veranderen is uitdagend maar gemakkelijker als de partner meewerkt.

Dr Dasgupta 's team van de afdeling Klinische Epidemiologie van de MUHC, wilde zien of diabetes bij de ene partner kan leiden tot diabetes bij de andere partner omdat veel van het risicogedrag dat leidt tot diabetes, zoals slechte eetgewoonten en lage fysieke activiteit gedeeld worden binnen een huishouden.

Onderzoekers analyseerden de resultaten van zes geselecteerde studies die werden uitgevoerd in verschillende delen van de wereld en keek naar de belangrijkste elementen zoals leeftijd, sociaal-economische status en de manier waarop diabetes werd gediagnosticeerd bij 75.498 koppels.

Het merendeel van de studies die in de meta -analyse gebruikt werden waren gebaseerd op medische dossiers die niet altijd nauwkeurig diabetes hadden vastgesteld. Degenen die direct bloedonderzoek gebruikten stelden dat het risico op diabetes verdubbelt als je partner diabetes heeft. Een sterke correlatie met prediabetes risico werd ook gevonden.

"Als we kijken naar de gezondheidsgeschiedenis van de patiënten vragen wij ook vaak naar de familiegeschiedenis," zegt Dr Dasgupta. "Onze resultaten suggereren dat de echtelijke geschiedenis ook een factor is die we moeten in overweging nemen."

Volgens Dr Dasgupta is echtelijke diabetes ook een potentieel instrument voor de vroege opsporing van diabetes. "Uit de resultaten van onze beoordeling blijkt dat diabetes diagnose bij één van de echtgenoten het toezicht op de andere rechtvaardigt," zegt ze. "Bovendien is geconstateerd dat mannen minder kans hebben dan vrouwen om na de kindertijd regelmatig medische evaluatie te ondergaan en dat kan resulteren in een vertraagde detectie van diabetes. Daardoor kunnen mensen die leven met een echtgenoot met diabetes ervan profiteren nauwer te worden gevolgd."

Vertaling: Andre Teirlinck



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats