Bittere smaak, maar prima geneesmiddel van komkommer genen


Hoog-technische gentechnologie en traditionele Chinese geneesmiddelen komen samen als onderzoekers de genen vaststellen die verantwoordelijk zijn voor de intens bittere smaak van wilde komkommers. Het temperen van deze bitterheid maakte van de komkommer- en pompoenfamilie populaire voeding, maar dezelfde bestanddelen hebben ook potentie voor de behandeling van kanker en diabetes.

"Je eet geen wilde komkommer, tenzij je het als laxeermiddel wilt gebruiken," zegt William Lucas, professor in de plantkunde van de universiteit van Californië in Davis en co-auteur van het artikel, dat 28 november gepubliceerd werd in de uitgave van Science.

Die bittere smaak in wilde kalebasachtigen (cucurbits) - de familie waartoe komkommers, (fles)pompoenen en (water)meloenen behoren - wordt veroorzaakt door bestanddelen genaamd cucurbitacines. De bittere smaak beschermt wilde planten tegen vijanden.

Het fruit en blad van wilde kalebasachtigen wordt al duizenden jaren gebruikt in Indiaanse en Chinese geneesmiddelen als braak- en laxeermiddel en voor de behandeling van leverziektes. Meer recent hebben onderzoekers aangetoond dat cucurbits kankercellen kunnen elimineren of hun groei bedwingen.

Van bitterheid is bekend dat het door twee genetische eigenschappen wordt beheerst: "Bi", dat bitterheid verleend aan de gehele plant, en "Bt", dat zorgt voor bitter fruit. In het nieuwe onderzoek hebben Lucas, Sanwen Huang van de Chinese Academy of Agricultural Sciences en hun collega's de nieuwste DNA sequentie technologie gebruikt om de juiste DNA veranderingen vast te stellen die in verband gebracht worden met bitterheid.

Ze hebben ook een grote hoeveelheid komkommers geproefd. "Gelukkig is dit een gemakkelijke test," zegt Lucas. "Je kauwt alleen maar op een komkommerblad of fruit, en je tong geeft je de uitkomst!"

Ze konden 9 genen onderscheiden die betrokken zijn bij de aanmaak van cucurbitacine, en lieten zien dat deze eigenschap nagespeurd kon worden tot 2 omzettingsfactoren in zowel blad als fruit, die deze 9 genen stimuleren om cucurbitacine te produceren.

Het nieuwe onderzoek laat zien hoe veredeling een twist geeft aan komkommer genetica om fruit meer eetbaar te maken. Dit proces begrijpen zou ruim baan kunnen geven aan het ontwikkelen van andere voedsel oogsten, gebaseerd op planten die van nature oneetbaar zijn of weinig voedingswaarde hebben.

Het zou ook veel gemakkelijker worden om cucurbitacines in grote hoeveelheden te produceren om te gebruiken voor klinische tests en mogelijk in medicijnen, zegt Lucas. Bijvoorbeeld het anti-malaria geneesmiddel artemisinin, oorspronkelijk afgeleid van de traditionele Chinese geneeskunde, wordt nu ofwel geproduceerd als voorloper-molecule in gist, of door synthetische biologie systemen.

Vertaling: Ellen Lam


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats