Het eten van resistent zetmeel kan het risico op darmkanker, gerelateerd aan rood vlees, verminderen


PHILADELPHIA -- Consumptie van een type zetmeel met de eigenschappen van vezels kan helpen om het risico te verminderen op colorectale kanker, in verband gebracht met het eten van veel rood vlees, volgens een studie gepubliceerd in Cancer Prevention Research, een uitgave van de American Association for Cancer Research.

"Rood vlees en resistent zetmeel hebben een tegenstrijdige uitwerking op colorectale kankerbevorderende miRNA's, de miR-17-92 cluster," zei doctor Karen J. Humphreys, wetenschappelijk medewerker aan de Flinders Center for Innovation in Cancer van de Flinders University in Adelaide, Australië. "Deze ontdekking ondersteunt de consumptie van resistent zetmeel als een middel om het risico verbonden aan het eten van rood vlees te verlagen."

"Vanaf de 60-er jaren is de totale vleesconsumptie in de USA. de Europese Unie en de ontwikkelde landen continue gestegen, en in sommige gevallen bijna verdubbeld." voegde Humphreys toe.

Anders dan de meeste zetmeel, ontsnapt resistent zetmeel aan spijsvertering in maag en dunne darm, en vervolgt zijn weg naar de karteldarm (dikke darm), waar het vergelijkbare eigenschappen vertoont met vezels, legde Humphreys uit. Resistent zetmeel wordt direct gefermenteerd door darmbacteriën om nuttige moleculen te produceren, de zgn. korte keten vetzuren, zoals butyraat, voegt ze toe.

"Goede voorbeelden van natuurlijke bronnen van resistent zetmeel zijn bananen die nog een beetje groen zijn, gekookte en afgekoelde aardappelen (als in aardappelsalade), volkoren granen, bonen, kikkererwten en linzen. Wetenschappers zijn ook bezig om granen zoals mais te modificeren zodat ze hogere niveaus van resistent zetmeel bevatten," zei Humphreys.

"Na het eten van 300g mager rood vlees per dag gedurende vier weken, hadden de deelnemers aan het onderzoek een verhoging van 30% van bepaalde genetische moleculen genaamd miR-17-92 in het rectale weefsel, en een daarmee verbonden stijging van celdeling. Het eten van 40g butyraat resistent zetmeel per dag samen met rood vlees gedurende vier weken bracht miR-17-92 niveaus naar beneden tot basisniveaus.

Aan het onderzoek deden 23 gezonde vrijwilligers mee, 17 mannen en 6 vrouwen, in de leeftijd 50-75. De deelnemers aten of het dieet van rood vlees, of het dieet van rood vlees plus butyraat resistent zetmeel gedurende vier weken, en na een vierweekse uitspoelperiode vond een wisseling naar het andere dieet plaats voor nog eens vier weken.

###

Dit onderzoek werd gefinancierd door de National Health and Medical Research Council van Australië, de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (Preventative Health Flagship), en de Flinders Medical Center Foundation. Humphreys verklaart dat er geen belangenverstrengeling is.

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats