Nieuws

 


Lifestyle bepaalt darmmicroben


Een internationaal team van onderzoekers heeft voor het eerst de darmbacteriŽn van de hedendaagse jagers-verzamelaars ontcijferd.

De darmflora is verantwoordelijk voor veel aspecten van de menselijke gezondheid en voeding, maar de meeste studies hebben zich gefocust op "westerse" populaties. Een internationale samenwerking van onderzoekers, waaronder onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig, Duitsland, heeft voor het eerst een analyse gemaakt van de darmflora van een moderne jager-verzamelaar gemeenschap, de Hadza van Tanzania. De resultaten van dit werk laten zien dat Hadza een uniek microbiŽle profiel vormt met eigenschappen welke nog niet gevonden zijn in andere groepen mensen, ter ondersteuning van het idee dat Hadza darmbacteriŽn een essentiŽle rol spelen in de aanpassing aan een foeragerend, bestaansminimum patroon. De studie toont verder hoe de darmflora onze voorouders geholpen kan hebben zich aan te passen en te overleven tijdens het Paleolithicum.

BacteriŽle populaties hebben zich samen met de mens geŽvolueerd over miljoenen jaren, en hebben het potentieel om ons te helpen aanpassen aan nieuwe omgevingen en voedingsmiddelen. Studies van de Hadza bieden een bijzonder zeldzame kans voor wetenschappers om te leren hoe mensen overleven door jagen en verzamelen, in dezelfde omgeving en met gebruik van soortgelijke levensmiddelen zoals onze voorouders deden.

Het onderzoeksteam, bestaande uit antropologen, microbiŽle ecologen, moleculair biologen en chemici, en deels geleid door Stephanie Schnorr en Amanda Henry van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie, vergeleek de Hadza darmflora met die van in steden levende Italianen, vertegenwoordigers van een "verwesterde" bevolking. Hun resultaten, onlangs gepubliceerd in Nature Communications, tonen dat de Hadza een meer divers darm microbe ecosysteem hebben, dat wil zeggen meer bacteriesoorten in vergelijking met de Italianen. "Dit is uiterst relevant voor de menselijke gezondheid", zegt Stephanie Schnorr. "Verschillende ziekten die ontstaan ​​in geÔndustrialiseerde landen, zoals IBS, colorectale kanker, obesitas, type II diabetes, ziekte van Crohn en anderen, zijn significant geassocieerd met een vermindering van de darm microbiŽle diversiteit."

De Hadza darmflora is zeer geschikt voor het verwerken van onverteerbare vezels van een plant-rijk dieet en waarschijnlijk helpt het de Hadza meer energie te verkrijgen uit de vezelig voedsel dat ze consumeren. Verrassend was dat Hadza mannen en vrouwen significant verschilden in het type en de hoeveelheid van hun darmflora, iets wat nog nooit eerder in andere menselijke populaties gezien was. Hadza mannen jagen, spelen en verzamelen honing, terwijl Hadza vrouwen knollen en andere plantaardige voedingsmiddelen verzamelen. Hoewel ze deze voedingsmiddelen delen, eet elk geslacht iets meer van het voedsel waar ze zich op richten. "De verschillen in darmflora tussen de seksen weerspiegelt deze seksuele arbeidsverdeling", zegt Stephanie Schnorr. "Het blijkt dat vrouwen meer bacteriŽn hebben voor het verwerken van vezelig plantaardig voedsel, wat rechtstreekse gevolgen heeft voor hun vruchtbaarheid en reproductieve succes." Deze bevindingen ondersteunen de centrale rol van de darmflora als adaptieve partners in de loop van de menselijke evolutie door aanpassing aan de verschillende diŽten.

Ten slotte hebben de Hadza darm microben een unieke configuratie met hoge niveaus van bacteriŽn, zoals Treponema, dat bij de westerse bevolking vaak als ziekteverschijnsel wordt beschouwd en lage niveaus van andere bacteriŽn, zoals Bifidobacterium, die in de westerse bevolking als ďgezondĒ word beschouwd. De Hadza ondervinden echter weinig tot geen auto-immuunziekten die resulteren uit onevenwichtigheden in de darmbacteriŽn. Daarom moeten we onze ideeŽn over "gezond" en "ongezonde" bacteriŽn herdefiniŽren, omdat deze verschillen duidelijk afhankelijk zijn van het milieu waarin wij wonen. Genetische diversiteit van bacteriŽn is waarschijnlijk het belangrijkste criterium voor de gezondheid en stabiliteit van de darm microbiome.

"Co-residente microben zijn onze 'oude vrienden' die ons helpen aanpassen aan verschillende levensstijlen en omgevingen", zegt Amanda Henry, de leider van de Max Planck onderzoeksgroep naar plantaardig voedsel in menselijke diŽt-ecology. "Door deze analyse van de Hadza darmflora, hebben we onze kennis van de menselijke-microbiome aanpassingen aan het leven in een savanne omgeving verrijkt en verbeterd ons begrip van hoe darmflora onze voorouders geholpen kan hebben zich aan te passen en te overleven tijdens het Paleolithicum."

Vertaald door Ingrid Graafland- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

LinkHeb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats