Een gezonde darmflora kan het metabool syndroom voorkomen, zeggen onderzoekers


ATLANTA - Volgens onderzoekers aan de Georgia State University en Cornell University kan het bevorderen van een gezonde darmflora, de bacteriën die in de darm leven, helpen bij de behandeling of voorkoming van het metabool syndroom, een combinatie van factoren die het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en beroertes verhogen. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Gastroenterology.

De studie, een follow-up van eerder gepubliceerde onderzoeken in Science, maakt gebruik van een verbeterde technische benadering die de resultaten meer significant maken.

Het onderzoeksteam bestond uit Dr Andrew Gewirtz, professor aan het Instituut voor Biomedische Wetenschappen aan de Georgia State; Dr. Benoit Chassaing, post doctoraal onderzoeker aan de Georgia State en Dr. Ruth Ley van de departementen Microbiologie en Moleculaire Biologie in Cornell.

"Deze resultaten suggereren dat het ontwikkelen van een middel voor een gezondere darmflora metabole ziekten kan behandelen of voorkomen," aldus Gewirtz. "Zij bevestigen het concept dat veranderde microbiota laaggradige ontsteking en metabool syndroom kan promoten en de voortgang van het onderliggende mechanisme kan bevorderen. We toonden aan dat de veranderde bacteriële huishouding agressiever is in het infiltreren van de gastheer en in de productie van stoffen, namelijk flagelline en lipopolysaccharide die verdere ontsteking bevorderen.'

Volgens de American Heart Association is metabool syndroom een ernstig gezondheidsprobleem dat 34 procent van de Amerikaanse volwassenen treft. Een persoon wordt gediagnosticeerd met het metabool syndroom bij drie van deze risicofactoren: een omvangrijke taille, hoge triglyceride niveau (type vet in het bloed), laag HDL-cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en hoge nuchtere bloedsuiker. Volgens de National Institutes of Health heeft
een persoon met het metabool syndroom twee keer zoveel kans op hart- en vaatziekten en vijf keer zoveel kans op het ontwikkelen van diabetes,
Omdat het metabool syndroom steeds vaker voorkomt zijn wetenschappers begonnen met het verkennen van mogelijke oorzaken. In een eerdere studie in Science, toonden Gewirtz, Ley en andere onderzoekers aan dat een veranderde darmflora een belangrijke rol speelt bij het bevorderen van het metabool syndroom.

De darmflora vervult essentiële functies en wanneer het wordt ontregeld kan het chronische inflammatoire ziekten bevorderen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Bovendien bevordert veranderde darmflora ontstekingen die leiden tot het metabool syndroom.

"We hebben een groot deel van de informatie ontdekt over hoe het werkt," zei Gewirtz. “Het is het verlies van TLR5 op het epitheel, de cellen die het oppervlak van de darm uitmaken en hun vermogen om snel te reageren op bacteriën regelen. Dat vermogen gaat weg en resulteert in een meer agressieve bacteriële populatie die ontstekingen produceert. “

Normaal huizen de bacteriën in de slijmlaag op een bepaalde afstand van de epitheelcellen. De onderzoekers toonden aan dat een veranderde darmflora agressiever is in het infiltreren van de gastheer en erg dicht bij het epitheel. De veranderde bevolking produceert flagelline en lipopolysacharide die verder ontsteking bevorderen.

Het onderzoeksteam verbeterde de studie door het vergelijken van muizen die broers en zussen en nestgenoten waren, waardoor alle condities dezelfde waren. De muizen verschilden alleeen in het al of niet missen van het specifieke gen, TLR5. Eerder, bestudeerden de onderzoekers muizen die uit twee verschillende stammen kwamen en in aparte omgevingen woonden. In deze studie vonden zij dat de afwezigheid van TLR5 op de darmwand leidde tot veranderingen in bacteriën die de ontsteking promoten, wat leidt tot het metabool syndroom.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats