Studie toon aan dat mensen te weinig verschillende soorten darm bacteriën hebben in vergelijking tot apen


Mensen hebben veel minder verschillende soorten darm bacteriën in vergelijking tot onze meest naasten, de Afrikaanse apen. Volgens een nieuwe studie lijkt de ogenschijnlijk lange evolutietrend steeds sneller te gaan in de moderne samenleving, wat mogelijk gevolgen heeft voor de gezondheid van de mens.

Onderzoekers hebben op basis van een analyse vastgesteld dat de microbiële diversiteit van de moderne mens (als afstammeling van een gemeenschappelijke afkomst met drie apensoorten) langzaam en gelijkmatig is veranderd gedurende miljoenen jaren, maar dat de mate van verandering zich onlangs versneld heeft bij mensen in sommige delen van de wereld.

De darmbacterien van mensen in niet geïndustrialiseerde samenlevingen wijken voor 60 procent af van chimpansees, bij mensen in de VS is dit zelfs 70 procent.

"Sinds de mens en de chimpansee miljoenen jaren geleden van een gemeenschappelijke voorouder afgesplitst zijn, is er een verschil van 60 procent ontstaan in de koloniën die in onze spijsvertering leven." Volgens Howard Ochman, professor in integratieve biologie aan de Universiteit van Texas in Austin en co-auteur van deze studie. "Aan de andere kant hebben mensen uit de Verenigde Staten veel van de diversiteit aan darm bacteriën verloren wat gebeurd is in een paar honderd jaar — en misschien zelfs wel korter —."

Die snelle verandering zou tot negatieve gezondheidseffecten voor Amerikanen kunnen leiden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat in vergelijking tot verschillende bevolkingsgroepen, mensen die in de VS wonen de laagste diversiteit aan darm microben hebben. Daarnaast heeft ander onderzoek ook nog een gebrek aan microbiële diversiteit in menselijke ingewanden in verband gebracht met verschillende ziekten zoals astma, darmkanker en auto-immune ziekten.

De resultaten van deze laatste studie zijn uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Texas in Austin, Yale-universiteit, de Universiteit van Pennsylvania en elders. Deze resultaten verschijnen deze week in het tijdschrift 'Proceedings van de National Academy of Sciences'. De hoofdauteur is Andrew Moeller , gastdocent aan de Universiteit van Texas in Austin en afgestudeerd aan de Yale University.

Een mogelijke verklaring voor hoe de mens evolueert, met minder diversiteit in hun darm microben, is dat het dieet verandert is naar een dieet met meer vlees en minder plantaardige producten. Plantaardige producten vereisen een complexe verscheidenheid aan microben om ze af te kunnen breken, dat geldt echter niet voor vlees.

Op de vraag waarom Amerikanen een veel snellere verandering hebben in microbiële diversiteit in vergelijking tot mensen in minder geïndustrialiseerde samenlevingen, hebben sommige deskundigen gesuggereerd dat de volgende punten hierin een rol kunnen spelen: we besteden meer tijd binnenshuis, een toename van het gebruik van antibacteriële zeep en schoonmaakmiddelen, het veelvuldig gebruik van antibiotica en het hoge aantal geboorten door middel van een keizersnede. Antibiotica en antimicrobiële schoonmaakmiddelen kunnen zowel goede als slechte bacteriën doden, en een keizersnede zorgt ervoor dat baby's bepaalde bacteriën van de moeder niet ontvangen die ze anders meestal wel ontvangen bij een vaginale geboorte.

"Sinds lange tijd is er een dalende trend geweest in de diversiteit in de darm," volgens Ochman. "Het is verleidelijk om te denken dat de afname van de microbiële diversiteit bij de mens alleen te wijten is aan moderne medische behandelingen en andere veranderingen in de levensstijl, maar dit onderzoek toont aan dat andere factoren na verloop van tijd ook een rol meegespeeld moeten hebben."

De onderzoekers hebben de genetische samenstelling van bacteriën in fecale monsters van mensen, chimpansees, bonobo's en gorilla's geanalyseerd om hun conclusies te trekken.

Vertaling: Manuka Buisman


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats