Lichaamsgewicht sterk beinvloed door darmflora


Onze genetische samenstelling beinvloed of wij dik of dun zijn door de vorming van bacterieŽn die in ons lichaam gedijen, volgens onderzoekers van het King's College in Londen en het Cornell Universiteit.

Door het bestuderen van paren of tweelingen in de King's afdeling van het tweeling onderzoek, hebben de onderzoekers een specifieke, kleine onbekende bacteriele familie ontdekt, die zeer hoog erfelijk en vaker voorkomt bij individuelen met een laag lichaamsgewicht. Deze bacterie beschermd eveneens bij gewichtstoename, wanneer deze getransplanteerd wordt in de muis.

De resultaten, vandaag gepubliceerd in het blad Cell, zouden de weg kunnen banen voor gepersonaliseerde probiotische therapien, die geoptimaliseerd zijn om het risico te verminderen van overgewicht-gerelateerde ziekten, gebaseerd op de genetische samenstelling van de individu.

Vorige onderzoeken hebben beide genetische variatie en de samenstelling van darmflora en metabolische ziekte en overgewicht aan elkaar gekoppeld. Ondanks deze gedeelde relaties, de verhouding tussen menselijke genetische variatie en het verschil van darmmicrobe (flora) werd verondersteld dat deze verwaarloosbaar was.

In de studie, gefinancierd door Nationale instituut voor gezondheid (NIH), hebben onderzoekers de genen van de microben gevonden in meer dan 1,000 poepmonsters van 416 paren van tweelingen en op bepaalde volgorde gerangschikt. De overvloed van bepaalde microben kwam vaker voor bij identieke tweelingen, die delen 100 procent van hun genen, dan in niet identieke tweeling, die gemiddeld maar de helft van de genen delen, die varieren tussen mensen. Deze ontdekkingen demonstreren dat dus de genen invloed hebben op de samenstelling van de darmflora.

Het type bacterie, diens voorkomen zeer beinvloed werd door de genetische gastheer, was de 'Christensenellaceae' familie. Leden van deze gezondheidsbevorderende bacterie waren meer aanwezig in de personen met een laag lichaamsgewicht, dan de personen met een overgewicht. Bovendien, de muizen die met deze microben behandeld werden, namen minder in gewicht toe, dan onbehandelde muizen, suggererend dat met toename van de hoeveelheden van deze bacterie zou kunnen helpen bij te voorkomen of verminderen van overgewicht.

Professor Tim Spector, hoofd van de afdeling Twin onderzoek (tweelingonderzoek) en genetische epidemiologie van het King's College in Londen, zei: onze bevindingen laten zien dat specifieke groepen van microben die in onze darmen wonen, zouden kunnen beschermen tegen overgewicht - en dat hun overvloed bepaald wordt door onze genen. Het menselijke microbioom vertegenwoordigt een spannend nieuw doel voor de dieet veranderingen en behandelingen met het oog op het bestrijden van overgewicht. De Twins studie is zeer waardevol geweest in het blootleggen van deze relaties - maar willen nu het gebruik van microbioomtesten in de UK verder promoten door middel van het Britain Gut Project (Brits darm project).

Vertaling: L. Bosman


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats