Nieuws

 


Studie vindt negatieve invloed op de ademhaling bij oudere mensen met COPD die benzodiazepines innemen


Bevindingen waren consistent, zelfs rekening houdend met de ernst van de ziekte.

Volgens een recent onderzoek verhoogt een groep van geneesmiddelen die vaak wordt voorgeschreven bij slapeloosheid, angst en ademhalingsproblemen aanzienlijk het risico dat oudere mensen met chronische obstructieve longziekte of COPD een dokter of spoeddienst moeten raadplegen voor ademhalingsproblemen.

Benzodiazepines, zoals Ativan of Xanax, kan bij deze patiënten daadwerkelijk leiden tot ademhalingsproblemen, zoals deprimerende ademhaling en longontsteking, zei Dr Nicholas Vozoris, een respirologist aan het St. Michael 's Hospital.

Dr Vozoris zei dat de bevindingen belangrijk zijn gezien het feit dat 5 tot 10 procent van de Canadese bevolking COPD heeft (ook bekend als emfyseem ) die vooral wordt veroorzaakt door roken. Zijn vorige onderzoek heeft aangetoond dat aan 30 procent van de oudere Canadezen met COPD benzodiazepines worden voorgeschreven.

Zijn nieuw onderzoek werd in het European Respiratory Journal online gepubliceerd. Dr Vozoris zei dat hij denkt dat dit de eerste studie is die kijkt naar de klinische resultaten van COPD-patiënten die deze middelen voorgeschreven krijgen. Hij gebruikte databanken van het Institute for Clinical Evaluative Studies voor het vinden van oudere volwassenen in Ontario met COPD en recepten, ziektekostenverzekering- en ziekenhuisopnameverslagen.

Hij vond dat COPD-patiënten die onlangs benzodiazepine kregen voorgeschreven 45 procent verhoogd risico hadden op een verergering van respiratoire symptomen die ambulante behandeling vereisten. Er was 92 procent groter risico voor het raadplegen van een spoedafdeling voor COPD of voor longontsteking. Er was een verhoogd maar niet statistisch significant risico ook te worden opgenomen in het ziekenhuis om respiratoire redenen.

Hij zei dat de bevindingen consistent waren zelfs rekening houdend met de ernst van de ziekte - dat wil zeggen zowel voor mensen met minder geavanceerde als meer geavanceerde COPD.

"Artsen moeten bij het voorschrijven van deze pillen voorzichtig zijn en de patiënten volgen voor eventuele respiratoire bijwerkingen," zei Dr Vozoris. "De patiënten van hun kant moeten ook alert zijn voor ademhalings-gerelateerde symptomen."

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats