Studie: geoxideerd LDL cholesterol blijkt eigenlijk 'good guy' te zijn


Een team van onderzoekers van de Universiteit van Kentucky heeft een tot nadenken stemmende ontdekking gedaan over het type cholesterol dat voorheen bestempeld werd als de ’bad guy’ in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en andere aandoeningen.

Jason Meyer, MD-promovendus aan de universiteit van Kentucky, werkte samen met Deneys van der Westhuyzen, Ph.D., professor van de afdelingen Interne Geneeskunde en Moleculaire en Cellulaire Biochemie bij het bestuderen van de rol die geoxideerd LDL speelt in de ontwikkeling van plaque (vernauwingen) in de vaatwanden.

Volgens Meyer heeft de medische onderzoeksgemeenschap traditioneel aangenomen dat geoxideerd LDL in dit proces een centrale rol heeft.

"Geoxideerd LDL beweegt snel in de arteriële wanden en vult ze met cholesterol", legt Meyer. ”Cholesterol wordt uiteindelijk omgezet in plaque waarbij de bloedvaten worden geblokkeerd, in het ergste geval scheuren ze en komen er bloedstolsels in de bloedsomloop waardoor ze hartaanvallen en/of beroertes veroorzaken.”

Echter hebben meer studies bij dieren en mensen deze aanname in twijfel gebracht en de geoxideerde LDL theorie is momenteel het onderwerp van een levendig debat.

”Hoewel het onderzoek nog in een zeer vroeg stadium is zal het zeker bijdragen aan deze controverse,” zegt Meyer. ”Want het lijkt er op dat geoxideerd LDL in het proces waarschijnlijk in feite een ’good guy’ is.”

De bevindingen van het team komen uit een project waarbij de route van cholesterol transport, genaamd ”selectieve lipide opname”, wordt bestudeerd.

”Op basis van onze analyses waren we verrast te zien dat in plaats van dat de hoeveelheid cholesterol opname en accumulatie in de macrofaag schuimcellen verhoogt werd, mild geoxideerd LDL vrijwel de toename in cholesterol voorkomt,” zei Dr. van der Westhuyzen.

Meyer zegt dat de implicaties van de studie potentieel diepgaand zijn.

"Als blijkt dat geoxideerd LDL eigenlijk een preventief effect heeft op de ophoping van cholesterol in de arteriële wanden, is het mogelijk om een geneesmiddel te creëren van geoxideerd LDL dat helpt om deze dodelijke ziekte te voorkomen of te behandelen,” aldus Meyer. ”Er is nog veel werk te verrichten want dit project is nog in een vroege ontwikkeling en het is niet getest op dieren, maar tot zover zijn de resultaten veelbelovend.”

De bevindingen van Meyer en van der Westhuyzen werden gepubliceerd in het augustusnummer van het Journal of Lipid Research.

Vertaling Lia Keizer- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats