Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 



Cleveland Clinic onderzoekers ontdekken proces dat van 'goede cholesterol ' slechte maakt


Disfunctionele versie van normaal beschermend eiwit waardoor HDL ontsteking en coronaire hartziekten bevordert.

Cleveland : Cleveland Clinic onderzoekers hebben het proces ontdekt waardoor high density lipoproteïne (HDL) - de zogenaamde " goede cholesterol " - disfunctioneel wordt, zijn cardio beschermende eigenschappen verliest en in plaats daarvan ontsteking en atherosclerose, verstopping en verharding van de slagaders bevordert. Hun onderzoek werd in het tijdschrift 'Nature Medicine' online gepubliceerd.

De heilzame en cardio beschermende eigenschappen van HDL zijn uitgebreid bestudeerd en gerapporteerd maar alle klinische proeven van geneesmiddelen ontworpen om HDL te verhogen zijn er tot dusver niet in geslaagd om aan te tonen dat zij een aanzienlijke verbetering van de cardiovasculaire gezondheid veroorzaken. Dit euvel evenals recent onderzoek waaruit blijkt dat een eiwit overvloedig in HDL aanwezig in een geoxideerde vorm in de slagader plak, spoorde het onderzoeksteam - geleid door Stanley Hazen , MD , Ph.D. , vice- voorzitter van Translationeel Onderzoek Lerner Research Institute en hoofd sectie van Preventieve Cardiologie & Revalidatie in de Miller Familie Hart en Vasculaire Instituut in Cleveland Clinic - aan om het proces waarbij HDL disfunctioneel wordt, te bestuderen.

Apolipoproteïne A1 (apoA1) is de primaire proteïne aanwezig in HDL die de structuur van het molecuul voorziet, waardoor de cholesterol uit de aderplak kan vervoerd worden naar de lever, waar die dan wordt uitgescheiden. Het is apoA1 dat normaal aan HDL zijn cardio beschermende eigenschappen geeft, maar Dr Hazen en zijn collega's hebben ontdekt dat de vaatwand tijdens atherosclerose een groot deel van het apoA1 oxideert en niet langer bijdraagt ​​tot de cardiovasculaire gezondheid maar eerder ​​tot de ontwikkeling van coronaire hartziekten.

In de loop van meer dan vijf jaar ontwikkelden Dr Hazen en zijn collega's een methode voor het identificeren van disfunctionele apoA1/HDL en ontdekten het proces waarmee het wordt geoxideerd en disfunctioneel de vaatwand aantast. Zij testten het bloed van 627 Cleveland Clinic cardiologie patiënten op disfunctionele HDL en vonden dat de hogere niveaus het risico van de patiënt voor hart-en vaatziekten verhogen.

"Het identificeren van de structuur van de disfunctionele apoA1 en het proces waardoor het ziekte bevorderend wordt in plaats van ziekte voorkomend is de eerste stap in het creëren van nieuwe tests en behandelingen voor hart-en vaatziekten," zei Dr Hazen. "Nu we weten hoe dit disfunctioneel eiwit eruit ziet kunnen wij een klinische test ontwikkelen voor de meting ervan in het bloed, wat een waardevol instrument kan zijn voor zowel het beoordelen van het risico op hart- en vaatziekten bij patiënten als voor het begeleiden van de ontwikkeling van HDL gerichte therapieën om de ziekte te voorkomen."

Het onderzoek wijst ook in de richting van nieuwe therapeutische geneesmiddelen bedoeld om de vorming van disfunctionele HDL en de ontwikkeling of progressie van atherosclerose te voorkomen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Gratis ebook + nieuwsbrief ontvangen ?
Ontvang vandaag nog gratis het Eboek Spoedcursus Voeding,
het Eboek Voedzame tradities en onze wekelijkse leerzame nieuwsbrief met wetenswaardigheden, nieuwtjes en vele tips.

Klik hier



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats