Nieuws




Mogelijk veiliger, groener alternatief voor BPA uit afval van papierindustrie


Een afvalproduct uit de papierfabriek zou een veiliger, groener alternatief kunnen opleveren voor het als schadelijke stof beschouwde BPA, nu verboden in babyflesjes, maar nog steeds gebruikt in veel plasticsoorten. Wetenschappers vervaardigden het alternatief voor BPA uit lignine, het mengsel dat hout zijn stevigheid geeft, en zeggen dat het binnen vijf jaar klaar is voor de markt.

Ze beschreven het onderzoek vandaag in een van de meer dan 10.000 presentaties tijdens de 247e National Meeting & Exposition van de American Chemical Society (ACS), ’s werelds grootste wetenschappelijke genootschap, dat hier plaatsvindt t/m donderdag.

“Wereldwijd wordt ongeveer 3.5 miljoen ton BPA geproduceerd,” zegt Kaleigh Reno, een promovenda die het rapport heeft gepresenteerd. BPA is het component dat stevigheid geeft aan het veiligheidsglas van brillen en sportuitrustingen. Daar komt bij, dat BPA gebruikt wordt in hoogwaardige lijmsoorten, de binnenkant van blik, en in kwitantie-papier, legt ze uit. De keerzijde is dat bisphenol-A, zoals het genoemd wordt, het hormoon oestrogeen kan nabootsen, wat effect kan hebben op lichaam en hersenen. Sommige experts hebben gewaarschuwd dat het onveilig kan zijn voor kinderen en zwangere vrouwen.



 

Om een veiliger, milieuvriendelijker alternatief te vinden hebben Reno en haar adviseur Richard Wool, PH.D, van de universiteit van Delaware, zich gewend tot de houtstof lignine. Zij merkten op dat de papierfabricage en andere houtpulp processen 70 miljoen ton aan afvalproduct lignine verwerkt, waarvan 98 procent verbrand wordt om een kleine hoeveelheid energie op te wekken.

Reno heeft een proces ontwikkeld dat lignine deeltjes omzet in een mengsel genaamd bisguaiacol-F (BGF), dat dezelfde vorm heeft als BPA. Zij en Wool voorspellen dat het zich ook als BPA zal gedragen. “Deze kennis gebruikten we bij het ontwerp van BGF op een zodanige manier dat het niet mogelijk is om hormonen te verstoren, maar wel de gewenste thermale en mechanische eigenschappen van BPA behoudt.” De onderzoekers gebruikten ook U.S. Environmental Protection Agency software om de molecule te evalueren, vastbesloten dat het minder giftig moet zijn dan BPA.



 

En omdat BGF van een bestaand afvalproduct gemaakt wordt, gelooft Reno dat het een haalbaar alternatief zal zijn, zowel economisch als milieuvriendelijk. BPA wordt gemaakt van verbindingen uit olie, een fossiele brandstof, terwijl het basismateriaal van BGF, lignine, van bomen komt, een duurzame bron.



 

De onderzoekers kozen BGF, gebaseerd op hun unieke “Twinkling Fractal Theory,” waarvan Wool uitlegt dat het mechanische en thermale eigenschappen kan voorspellen. “Deze methode vereenvoudigt het ontwerp van nieuwe, uit biologische bestanddelen bestaande materialen aanzienlijk, aangezien we uit een breed scala van potentiële mengsels van duurzame bronnen als lignine en plantaardige olie van tevoren de eigenschappen kunnen vaststellen, en testen op giftigheid,” zegt hij.

Vertaling: Ellen Lam



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats