Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Gratis eboek

 

 



BPA verhoogt het risico op kanker in het menselijk prostaatweefsel

Foetale blootstelling aan een algemeen gebruikte weekmaker in producten zoals
flessenwater, soepblikcoating en kassabonnen, kan het risico op prostaatkanker op latere leeftijd verhogen, aldus een studie van de Universiteit van Illinois (UIC) in Chicago, welke op 7 januari online gepubliceerd is in het tijdschrift ‘Endocrinology’.

Bisfenol A, of BPA, wordt veel gebruikt om kunststoffen verzachten. Het is bijna onmogelijk om niet in aanraking te komen met de chemische stof, zegt Gail Prins, hoogleraar fysiologie aan de UIC en hoofdauteur van het onderzoek.

"Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen die tot wel een maand of meer ieder contact met kunststoffen en andere BPA bevattende voorwerpen vermeden nog steeds BPA in hun urine hadden, hetgeen betekent dat ze desondanks in contact moeten zijn gekomen
met BPA en wel in de laatste 24 tot 48 uur, omdat het het lichaam snel verlaat", zegt Prins, die directeur is van het UIC andrologisch laboratorium. "Het is zeer moeilijk te vermijden."

Blootstelling van de foetus aan BPA in de baarmoeder is van bijzondere importantie omdat
de chemische stof, die het hormoon oestrogeen nabootst, in dierproeven is gelinkt aan
verschillende soorten kanker, waaronder prostaatkanker.
De nieuwe bevindingen tonen aan dat het menselijk prostaatweefsel hier ook gevoelig voor is.

"Ons onderzoek levert het eerste directe bewijs dat blootstelling aan BPA tijdens de ontwikkeling, op de niveaus die we in ons dagelijks leven zien, het risico op prostaatkanker in menselijk prostaatweefsel verhoogt" zegt Prins. "De bevindingen van de nadelige effecten van BPA in menselijk weefsel zijn zeer relevant en zij zouden instanties zoals de Food & Drug Administration (in Nederland de Voedsel en Warenautoriteit) moeten stimuleren om hun beleid in de nabije toekomst opnieuw te evalueren."

Prins onderzocht het effect van BPA op menselijke cellen door het implanteren van menselijke prostaatstamcellen van overleden jongvolwassen mannen in muizen.
Prostaatstamcellen hebben een zeer lange levensduur. Ze ontstaan al tijdens de vroege foetale ontwikkeling en gedurende het hele leven van de man produceren en onderhouden zij het prostaatweefsel.

Om de blootstelling aan BPA tijdens de embryonale ontwikkeling na te bootsen, werden de muizen gedurende twee weken na implantatie BPA gevoerd - in hoeveelheden die in lijn zijn met de hoeveelheden die gezien worden bij zwangere Amerikaanse vrouwen - wanneer de cellen gehumaniseerd prostaatweefsel produceerden.

"De hoeveelheid BPA die we de muizen voerden was gelijkwaardig aan het niveau dat
de gemiddelde persoon binnenkrijgt", aldus Prins." We hebben ze geen exorbitant hoge doses gevoerd."

Nadat het weefsel zich gedurende een maand mocht ontwikkelen, werd aan de muizen
oestrogeen gegeven om zodoende de stijgende oestrogeenspiegels na te bootsen die gezien worden bij verouderende mannen. Deze stijging van oestrogeen op latere leeftijd is één van de bekendste veroorzakers van prostaatkanker.

Na twee tot vier maanden werd het weefsel verzameld en geanalyseerd op prostaatziekten. Prins constateerde in een derde van de weefselmonsters, genomen van muizen gevoed met
BPA, de aanwezigheid van prostaatkanker of een voorstadium van kanker. Dit in vergelijking met slechts 12 procent in een controlegroep met muizen die gevoed waren met olie. Als de prostaatstamcellen vóór implantatie al werden blootgesteld aan BPA en wederom wanneer ze prostaatweefsel in de muizen produceerden, werd in 45 procent van de weefselmonsters
een voorstadium van kanker of kanker geconstateerd.

"Wij geloven dat BPA de gevoeligheid van de stamcellen voor oestrogeen voor het hele leven herprogrammeert, wat leidt tot een levenslange toegenomen gevoeligheid voor ziekten, waaronder kanker" aldus Prins.

Vertaling: Hanneke van der Woud



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats