Verband tussen borstimplantaten en kanker in onderzoek


Wereldwijd zijn er 71 gedocumenteerde gevallen van patiënten met anaplastisch grootcellig lymfoom (ALCL) waarbij de onderzoekers vermoeden dat borstimplantaten de oorzaak zijn. ALCL wordt normaal gevonden in de lymfeklieren, in huid, longen, lever en zacht weefsel, maar gewoonlijk niet in de borst. Gevallen waarin ALCL ontwikkelt in de borst zijn bijna uitsluitend bij patiënten die een borstoperatie hebben ondergaan. In deze gevallen ontwikkelde ALCL rond tien jaar na de operatie. De tumoren groeiden in het littekenweefsel rond het implantaat.

Borstimplantaten zijn algemeen gezien veilig en studies hebben geen verband gevonden tussen borstchirurgie en andere vormen van kanker. ALCL komt ook uiterst zelden. Onder de 3.000.000 borstimplantaten, zijn er tussen de één en zes gemelde gevallen van ALCL.

ALCL is verdeeld in twee subtypes. In één subtype ontwikkelen de kankerachtige cellen een abnormale vorm van het proteïne ALK (anaplastisch lymfoom kinase). De andere soort vormt helemaal geen ALK in de tumorcellen. Terwijl patiënten met ALK-positieve lymfomen een betere kans hebben om te overleven, is de kanker aanzienlijk agressiever bij ALK-negatieve gevallen.

Implantaat gerelateerde ALCL blijkt een derde groep te vormen. De cellen vertonen geen ALK maar patiënten hebben goede overlevingskansen. "Dit is een niet eerder opgenomen, nieuw subtype van ALCL," verklaart Lukas Kenner. "We moeten nu de juiste oorzaken bepalen achter het ontstaan ​​ervan."

Het zoeken naar oorzaken.

De werkelijke reden waarom implantaten lymfoom kunnen veroorzaken blijft onduidelijk. Hoewel sommige patiënten succesvol werden behandeld met chemotherapie en bestraling is het lymfoom vaak afgenomen na verwijdering van het implantaat en het omringend weefsel. Een abnormale immuunrespons van het lichaam kan dus een oorzaak zijn van kanker. Kenner en zijn team zullen een studie aanvatten waarbij implantaten en prothesen in andere delen van het lichaam zullen onderzocht worden.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats