Nieuws




Terug naar basis en biologica: lichaam geneest zich zelf


Jes Schalkwijk schrijft boek ‘VanzelfGenezen: de logica van ons lichaam’ over het zelfregulerend vermogen van ons lichaam

Een biologisch systeem is een op zichzelf, evenwicht zoekend, systeem. Tot deze overtuiging is de arts Jes Schalkwijk gekomen door naar haar lichaamstaal te luisteren en zichzelf te genezen van een jarenlange chronische vermoeidheid. Haar ziekte en drang om te genezen brachten haar ertoe geneeskunde te gaan studeren. Het boek ‘VanzelfGenezen: de logica van ons lichaam’ is de weerslag van tientallen jaren zoeken, proberen en puzzelen om te komen tot antwoorden op geneeskundige vragen van patiënten die in de reguliere geneeskunde niet beantwoord konden worden. Met het boek wil Schalkwijk het zichzelf-genezend en zelfregulerend vermogen van het lichaam promoten. Het eigen lijf zien als de basis. Het boek is geschreven voor al die mensen die gehoor willen voor hun klacht en inzicht in herstelmogelijkheden. Het boek is bij de boekhandel verkrijgbaar.

Een thermostaat

“Ieder lichaam kent een eigen taal die alleen de ‘eigenaar’ van dat lichaam het best spreekt,” vertelt Schalkwijk. “De Westerse geneeskunde denkt in de maakbaarheid van het lichaam; met een pilletje maken we het lichaam weer heel. Maar zo werkt de biologica niet. Je gezondheid is niet te regelen, maar we kunnen met de kennis en wetenschap die we hebben wel het lichaam opnieuw instellen. Te vergelijken met een thermostaat die je instelt, die wisselt ook op verschillende tijden van de dag en bij iedereen net weer even iets anders.”

Persoonlijk Dynamisch Model

In het door Schalkwijk ontwikkelde Persoonlijk Dynamisch Model (PDM) wordt uitgegaan van n=1. De waarde van het individu ligt boven de waarde van het gemiddelde. “De individuele casus is het belangrijkste. Ieder mens, ieder lichaam is uniek en wordt bij iedereen door een eigen samenstelling aan factoren bepaald. Het is niet meer dan logisch dat het herstellen van ziektes daarom ook individueel wordt bepaald, daar kun je nooit een standaard op plakken,” zegt Schalkwijk. “Ook de grens van het zelfgenezend vermogen ligt bij iedereen ergens anders. Het is de kunst van een arts om de kennis van de reguliere Westerse geneeswijze te gebruiken in combinatie met die van de logica van bijvoorbeeld de Chinese geneeswijze of andere evidence based natuurgeneeswijzen. ”

Over Jes Schalkwijk

Arts Jes Schalkwijk houdt praktijk in Eindhoven waar zij dagelijks werkt aan het herstel van complexe klachten van patiënten. Het inzicht van de Chinese geneeskunde, dat je zelf voor je gezondheid kunt zorgen, bevrijdde haar uit de beperkte westerse visie op de geneeskunde, waarin herstel afhankelijk wordt gesteld van medicijnen en chirurgie. “Geneeskunde is pietluttig de lichaamstaal volgen, ook als die buiten het bereik van onze ratio gaat.” Schalkwijk is aangesloten bij de AVIG – Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde.

Over AVIG
AVIG staat voor de bevordering van integrale geneeskunde en de wetenschappelijke ontwikkeling daarvan. AVIG artsen hebben de samenwerking met andere medische disciplines als uitgangspunt. De vereniging is vanaf 2012 operationeel en kent 400leden.De AVIG participeert in het overleg van de samenwerkende CAM-artsenverenigingen.



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats