Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Gratis eboek

 

 Hier komt de zon om uw bloeddruk te verlagen

Volgens een studie gepubliceerd in het 'Journal of Investigative Dermatology' kan het blootstellen van de huid aan zonlicht helpen om de bloeddruk te verlagen en daarmee het risico op een hartaanval en beroerte verminderen.

Uit onderzoek uitgevoerd aan de universiteiten van Southampton en Edinburgh blijkt dat het zonlicht de niveaus van de molecule stikstofmonoxide (NO) in de huid en het bloed verandert en zo de bloeddruk kan doen verlagen.

Martin Feelisch, hoogleraar 'Experimental Medecine and Integrative Biology' aan de Universiteit van Southampton, commentarieert: "NO samen met zijn afbraakproducten, overvloedig in de huid aanwezig, is betrokken bij de regulatie van de bloeddruk. Bij blootstelling aan zonlicht worden kleine hoeveelheden NO overgedragen van de huid naar de bloedstroom wat de druk op de bloedvaten verlaagt; als de bloeddruk daalt neemt ook het risico op een hartaanval en beroerte af".

Hoewel beperking van blootstelling aan zonlicht belangrijk is om huidkanker te voorkomen, suggereren de auteurs van de studie met inbegrip van Dr Richard Weller van de Universiteit van Edinburgh, dat het minimaliseren van de blootstelling nadelig kan zijn door het verhogen van het risico op hart- en vaatziekten.

Hart- en vaatziekten, vaak geassocieerd met een hoge bloeddruk, zijn goed voor 30 procent van de sterfgevallen wereldwijd. Van bloeddruk en hart- en vaatziekten is bekend dat ze variŽren afhankelijk van het seizoen en de breedtegraad, met hogere niveaus waargenomen in de winter en in landen die verder van de evenaar liggen waar de ultraviolette straling van de zon lager is.

Tijdens de studie werd de huid van 24 gezonde individuŽn blootgesteld aan ultraviolet (UVA) licht van bruiningslampen gedurende twee sessies van 20 minuten. In ťťn sessie werden de vrijwilligers blootgesteld aan zowel UVA-stralen als warmte van de lampen. In een andere sessie waren de UV-stralen geblokkeerd zodat alleen de warmte van de lampen invloed had op de huid.

De resultaten suggereren dat blootstelling aan UVA de bloedvaten verwijdt, de bloeddruk verlaagt de en de NO metaboliet niveaus in de bloedstroom zonder aan de vitamine D-spiegel te raken. Verdere experimenten tonen aan dat voorgevormde opslag van NO in de bovenste huidlagen betrokken is bij deze effecten. De gegevens komen overeen met de seizoensvariatie van de bloeddruk en het cardiovasculair risico in de gematigde zones.

Professor Feelisch voegt er aan toe: "Deze resultaten zijn significant voor de lopende discussie over de mogelijke voordelen voor de gezondheid van het zonlicht en de rol van vitamine D in dit proces. Het is een geschikt moment om de risico's en voordelen van het zonlicht voor de menselijke gezondheid te herwaarderen en het huidig volksgezondheidsadvies te herzien. Vermijden van overmatige blootstelling aan zonlicht is van cruciaal belang om huidkanker te voorkomen maar niet blootstellen uit angst of als gevolg van een bepaalde levensstijl, kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Misschien met uitzondering van de gezondheid van de botten zijn de effecten van orale vitamine D-suppletie teleurstellend.

"Wij geloven dat NO van de huid een belangrijke tot nu toe over het hoofd geziene bijdrage levert aan de cardiovasculaire gezondheid. In toekomstige studies willen we testen of de effecten opgaan bij meer chronische toestanden en nieuwe nutritionele strategieŽn definiŽren gericht op het maximaliseren van het vermogen van de huid NO om te slaan en af televeren voor een efficiŽntere bloedcirculatie."

Vertaling: Andre TeirlinckHeb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats