Onvolwaardig dieet vóór de zwangerschap is gelinkt aan vroeggeboorte


Onderzoekers van de universiteit van Adelaide hebben voor het eerst bevestigd dat vrouwen die een onvolwaardig voedingspatroon hebben voordat ze zwanger worden circa 50% meer kans hebben op een vroeggeboorte in vergelijking met vrouwen die een gezond voedingspatroon hebben.

Onderzoekers aan de universiteit van het Adelaide’s Robinson Research Institute, onderzochten het voedingspatroon van meer dan 300 Zuid-Australische vrouwen, zodat zij een beter inzicht konden krijgen in de eetgewoonten vóór de zwangerschap.

Dit is de eerste studie die het voedingspatroon van vrouwen bestudeert voorafgaand aan de conceptie en de resultaten hiervan verbindt met de uitkomsten van de bevalling.

De resultaten, welke zijn gepubliceerd in The Journal of Nutrition, tonen aan dat vrouwen die consistent een voedingspatroon hebben dat veel proteïne en fruit bevat en dan zwanger worden, een veel kleiner risico hebben op een vroeggeboorte. Dit in tegenstelling tot degenen die consistent veel vette en suikerrijke voedingsmiddelen eten. Zij hadden namelijk 50% meer kans op een vroeggeboorte.

"Vroeggeboorte is een belangrijke oorzaak van kinderziekte en –sterfte en komt wereldwijd in ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen voor. Alles wat we kunnen doen om beter inzicht te krijgen in de omstandigheden die leiden tot vroegtijdige geboorte zal een belangrijke rol spelen in de verbetering bij de overleving van en de gezondheid op lange termijn voor kinderen ", zegt de hoofdauteur van het artikel, dr. Jessica Grieger, Posdoctoral Research Fellow bij het Robinson Research Institute, gesitueerd in het Lyell McEwin Ziekenhuis.

‘’In onze studie hadden vrouwen die proteïnerijke voedingsmiddelen, inclusief mager vlees, vis en kip, maar ook fruit, hele granen en groenten aten, een significant lager risico op een vroeggeboorte.’’

‘’Anderzijds, vrouwen die vooral laagwaardig voedsel aten zoals afhaaleten, chips, cake, koekjes en ander voedsel dat veel verzadigd (en trans)vet en suiker bevat, veel meer risico hadden op een vroeggeboorte,’’ zei Dr Grieger.

‘’ Het is erg belangrijk om een gezond voedingspatroon te hebben, zowel vóór als tijdens zwangerschap om zodoende de beste resultaten te krijgen t.a.v. de gezondheid, voor de moeder en baby, "zegt Dr Grieger.

‘’Het voedingspatroon is een risicofactor dat kan worden gewijzigd. Het is nooit te laat om een positieve verandering te maken. We hopen dat ons werk mee zal helpen aan het promoten van een gezond voedingspatroon vóór en tijdens de zwangerschap. Dit zal helpen om het aantal van sterfgevallen bij pasgeborenen te verlagen en de algehele gezondheid van kinderen te verhogen.’’ Zegt ze.

Dr Grieger zal haar bevindingen tijdens de ‘ASMR Medical Research Week’ presenteren bij de aankomende ‘SA Annual Scientific Meeting of the Australian Society for Medical Research’ op woensdag 4 juni.

Vertaling: Tim Dollee



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats