Nieuws




Stress heeft mogelijk effect op zwanger worden


Onderzoekers vinden dat stress de zwangerschap kan vertragen en dubbel risico op onvruchtbaarheid veroorzaakt.

Moeite om zwanger te geraken kan een ongelooflijk stressvolle ervaring zijn voor elk koppel. Voor het eerst hebben onderzoekers gegevens verzameld die suggereren dat vooroordeel spanning een rol kan spelen bij onvruchtbaarheid.



 

Als uitbreiding en bevestiging van hun eerdere studie uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk dat een verband tussen hoge niveaus van stress en een verminderde kans op zwangerschap aantoonde, geeft dit werk nieuwe inzichten in het feit dat stress geassocieerd is met een verhoogd risico op onvruchtbaarheid. De bevindingen van de studie verschijnen online in het tijdschrift Human Reproduction.

Courtney Denning-Johnson Lynch, directeur van reproductieve epidemiologie aan het Ohio State University Wexner Medical Center, en collega's vonden dat vrouwen met hoge niveaus van alpha-amylase - een biologische indicator van stress gemeten in speeksel - 29 procent minder kans hebben om zwanger te worden en meer dan twee keer zoveel kans hebben om aan de klinische definitie van onvruchtbaarheid (niet zwanger ondanks 12 maanden regelmatig onbeschermde geslachtsgemeenschap) te voldoen in vergelijking met vrouwen met lage niveaus van dit eiwitenzym.

Onderzoekers volgden 501 Amerikaanse vrouwen tussen de 18 en 40 jaar, vrij van bekende vruchtbaarheidsproblemen en die net begonnen waren om te proberen zwanger te worden en volgden hen gedurende 12 maanden of tot ze zwanger waren; dit als onderdeel van een Longitudinaal Onderzoek op Vruchtbaarheid en Milieu (LIFE ). Speekselmonsters van de deelnemers werden verzameld de ochtend na de inschrijving en opnieuw de ochtend na de eerste dag van hun eerste waargenomen menstruele cyclus. De monsters van 373 vrouwen werden gemeten op aanwezigheid van speeksel alfa-amylase en cortisol, twee biomarkers van stress.



 

"Dit is nu de tweede studie waarin we hebben aangetoond dat vrouwen met hoge niveaus van de stress biomarker speeksel alfa-amylase een lagere kans hebben op zwangerschap in vergelijking met vrouwen met lage niveaus van deze biomarker. Voor de eerste keer hebben we aangetoond dat dit effect potentieel klinisch betekenisvol is want het is geassocieerd met een groter dan tweevoudig verhoogd risico van onvruchtbaarheid, "zei Lynch, de belangrijkste onderzoeker van het LIFE studie psychologisch stress protocol.

Lynch zei dat de resultaten van dit onderzoek aantonen dat vrouwen die moeite hebben om zwanger te worden moeten overwegen hun stress te beheren dmv stress reductie technieken zoals yoga, meditatie en mindfulness thinking. Maar ze zei ook dat echtparen zich niet schuldig moeten voelen als ze vruchtbaarheidsproblemen evaren want stress is niet de enige en belangrijkste factor in dit probleem.

Germaine Buck Louis, directeur van de Afdeling Intramurale Population Health Research van het Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development ( NICHD ) en hoofdonderzoeker van de LIFE-studie , zei: " Het wegwerken van stressoren voordat je probeert zwanger te worden kan de wachttijd verkorten in vergelijking met het negeren van stress. Het goede nieuws is dat vrouwen over 't algemeen zelf goed weten welke stress reductie strategie het beste werkt voor hen want een algemene oplossing voor elke vrouw is er niet.


 



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats