Nieuwe testmethode om b12 tekort op te sporen


Onderzoekers aan de Universiteit van British Colombia (UBC) in Canada hebben een nieuwe testmethode ontwikkeld om vitamine B12 tekorten aan te kunnen tonen. De test is gevoelig genoeg om algemeen toegepast te kunnen worden, inclusief pasgeboren baby's. Een tekort aan vitamine B12 kan worden getest door het nemen van een enkele druppel bloed. Deze wordt op een stukje filterpapier in een flesje gedaan en gedurende een nacht gedroogd. De UBC studie maakte de analyse van gedroogd bloed met behulp van zgn. spot cards gevoelig
genoeg om de hoeveelheid methylmalon zuur (MMA) te kunnen meten. Dit is een indicator van iemands B12 niveau.

"Deze minimale invasieve benadering helpt ons een tekort op een makkelijke en handige manier te meten, in het bijzonder bij grote groepen mensen", zegt de auteur van deze studie Yvonne Lamers, professor aan de 'Land and Food Systems' faculteit en de 'Canada Research Chair in Human Nutrition and Vitamin Metabolism'.

De methode vergemakkelijkt het verzamelen van bloedmonsters voor onderzoekers in landelijke- of afgelegen gebieden waar moderne laboratorium apparatuur ontbreekt. Momenteel wordt het gebruikt bij een onderzoeksproject op het platte land van Indonesië.

Belangrijk is dat deze methode ook in klinieken kan worden toegepast. Het heeft de mogelijkheid om aan tests, die bij pasgeborenen worden gedaan, te worden toegevoegd, zoals het BC Newborn Screening Program. Hier wordt gekeken naar behandelbare afwijkingen bij alle baby's uit de provincie (BC).

Een tekort aan vitamine B12 bij baby's, als deze niet op tijd wordt opgemerkt en behandelt, kan verschillende problemen veroorzaken zoals traag ontwikkelende hersenen, moeilijkheden bij het leren en spijsverteringsproblemen.

"We zijn in de werkwijze van Dr. Lamers geïnteresseerd, welke gevoelig genoeg kan zijn om een tekort aan B12 te herkennen en bevestigen door gebruik van spot cards die tegenwoordig worden verzameld bij pasgeborenen in B.C.," zegt Hillary Vallance, directeur van het BC Newborn Screening Program.

Achtergrond:
Vitamine B12 halen we uit vlees en zuivelproducten. Het is een essentieel voedingsmiddel en van vitaal belang voor een gezond zenuwstelsel. Grofweg 5 procent van de volwassenen in Canada hebben een duidelijk B12 tekort en 20 procent in geringe mate, volgens  Statistics Canada. In ontwikkelingslanden is het tekort bij de bevolking wel 50 tot 80 procent.

Behandeling van een B12 tekort wordt gegeven door injecties, voedingssupplementen of een aanpassing van het dieet. De studie, gepubliceerd in het Journal of Nutrition, bestond o.a. uit
het testen van de methode op 94 gezonde jonge vrouwen in Vancouver. De co-auteurs van de studie van Dr. Lamers zijn Theresa Schroder en Teo Quay.

Vertaling: Jan Willem Aarts


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats