Defecten in vetzuur transporteiwitten in verband met schizofrenie en autisme


Met behulp van diverse methodieken rapporteren neurowetenschappers van het RIKEN Brain Science Institute dat defecten in Fatty Acid Binding Proteins (FABPs) in sommige gevallen kunnen helpen om de pathologie te verklaren van schizofrenie en stoornissen in het autistisch spectrum.

Na het identificeren van mutaties in FABPs van patiŽnten heeft de groep onder leiding van Senior Teamleider Takeo Yoshikawa vastgesteld dat de genetische verstoring van FABPs bij muizen de gedragingen nabootst van patiŽnten. Uit dit werk blijkt dat verstoring van FABPs een gemeenschappelijke schakel is in deze twee voorkomende psychische stoornissen.

Gepubliceerd in het tijdschrift Human Molecular Genetics, rapporteert de studie dat vetzuur bindende eiwitten (FABPs), een onderdeel van het vetmetabolisme, genetisch gekoppeld zijn aan schizofrenie en autisme spectrum stoornis (ASS) bij mensen en disfunctioneel gedrag bij muizen. De bevindingen bieden ondersteuning voor de betrokkenheid van het vetmetabolisme in het spectrum van cognitieve stoornissen.

De hersenen bestaan ​​uit lipiden die structuur en signaalfuncties en verstoring van lipide transport naar of binnen de hersenen kan leiden tot abnormale neurologische symptomen. Eerdere studies hebben abnormaal lage niveaus van bepaalde meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA's) met inbegrip van essentiŽle vetzuren aangetoond bij schizofrene en autistische patiŽnten, maar hebben niet de verantwoordelijke eiwitten kunnen identificeren. Yoshikawa en zijn team besloten om FABP moleculen te onderzoeken die het transport van PUFA en andere vetzuren vergemakkelijken.

"Onze eerdere studie toonde aan dat verstoring van Fabp7 bij muizen neurogenese verminderde, dus we vermoeden dat FABP7 en haar familieleden een belangrijke rol spelen in de neurologische ontwikkeling", zei Dr Yoshikawa. De onderzoekers richtten zich op de grote FABPs gevonden in volwassen neuronen en neuronale voorlopercellen, FABP3, FABP5 en FABP7, om hun potentiŽle rol in een mentale handicap beter te begrijpen.

Het team vond dat de expressie niveaus van FABPs in postmortem hersenen en bloedcellen van patiŽnten waren gewijzigd. Met moleculaire analyse identificeerde het team specifieke mutaties in FABP genes uitsluitend bij patiŽnten die een abnormale structuur of functie van deze eiwitten vertoonden waarbij het leveren van de juiste vetzuren naar hun doelweefsels en organellen in de celen werd verhinderd.

Om het effect van FABP verlies in de hersenen te onderzoeken hebben de onderzoekers genetisch de genen bij muizen inactief gemaakt en gedragstesten uitgevoerd. Zij vonden dat muizen zonder FABPs gedragingen vertoonden vergelijkbaar met die waargenomen bij menselijke patiŽnten. Fabp3 knock-out muizen vertoonden een verslechtering van het geheugen en sociale motivatie, weerspiegeling van disfunctionele cognitie en gebrek aan interesse in sociale communicatie bij ASS-patiŽnten. In tegenstelling vertoonden Fabp7 knock-out muizen hyperactiviteit en angst, een fenotype vergelijkbaar met dat bij schizofrene patiŽnten. "Hoewel de aminozuursequentie van de FABPs vergelijkbaar zijn, denken we dat ze interageren met verschillende vetzuren en zich manifestaren in verschillende cellen met verschillende timing tijdens de ontwikkeling. Dit is waarschijnlijk de reden dat het gedrag van de muizen verschillend is voor elk lid van de FABP familie ", zei Dr Yoshikawa.

Schizofrenie en ASD worden veroorzaakt door vele factoren en conventionele behandeling is niet geschikt voor elke patiŽnt. Deze bevindingen suggereren dat FABPs een mechanisme kunnen definiŽren voor deze aandoeningen die de lipidentransport systemen affeveren die andere etiologische factoren selectief kunnen aanvullen. "Identificatie van FABP mutaties bij de mens kan ons helpen bij een persoonlijke benadering van de behandeling," zei Dr Yoshikawa. "We hopen dat onze bevindingen zullen leiden tot de ontwikkeling van op maat gemaakte therapieŽn, waarbij we de patiŽnten moleculen kunnen aanleveren die gebreken complementeren door hun specifieke mutatie."

Vertaling: Andre Teirlinck- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

LinkHeb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats