Bijwerkingen bij kinderen na gebruik van astma medicatie


Sinds 2007 verzamelt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), een agentschap van de EU, informatie over de ervaringen van patiënten met bijwerkingen van geneesmiddelen (ADR's) in de Europese ADR-database, EudraVigilance. Zowel overheden als farmaceutische bedrijven hebben de plicht om informatie te geven over ADR's aan de database die nieuwe kennis over onbekende en ernstige bijwerkingen geeft: "We hebben alle EU bijwerkingsrapporten bestudeerd over de goedgekeurde astmamedicatie voor kinderen gebruikt over een periode van vijf jaar (2007 tot 2011).

In het licht van het totale gebruik van astmamedicatie was het aantal gemelde bijwerkingen - niet overweldigend - een totaal van 774 ADR-rapporten - echter, 85% van deze bijwerkingen, bijna allemaal gemeld door artsen, worden geclassificeerd als ernstig, "zegt professor Ebba Holme Hansen van de afdeling Farmacie aan de Universiteit van Kopenhagen. Samen met professor Lise Aagaard van de Universiteit van Zuid-Denemarken voerde ze de nieuwe wetenschappelijke studie uit, gepubliceerd in het International Journal of Clinical Pharmacy.

De ADR-database toont een veel groter deel van de ernstige bijwerkingen dan de gepubliceerde studies van klinische studies waarin de medicijnen zijn getest bij kinderen en jongeren: "Het is een interessante observatie en één waarmee gezondheidswerkers moeten rekening houden bij het voorschrijven van medicijnen aan kinderen," zegt Ebba Holme Hansen.

Geneesmiddelen getest op volwassen mannen.

In klinische studies worden de geneesmiddelen over het algemeen getest op jonge mannelijke patiënten, wat de onderzoekers zien als een algemeen probleem als het gaat om de bijwerkingen bij kinderen te onderkennen: "Niemand weet wat de gevolgen van het voorschrijven van geneesmiddelen zijn bij kinderen, die een kwetsbare groep patiënten vormen, omdat kennis van ADR's in deze populatie zeer schaars is. Aan kinderen onder de leeftijd van één jaar wordt astmamedicatie voorgeschreven als hoestmiddel omdat er geen alternatieve behandelingen beschikbaar zijn. Onze studie vond dat voor zeer jonge kinderen de astma medicijnen erstiger bijwerkingen geven dan gedocumenteerd in de database, "zegt Lise Aagaard.

Professor Ebba Holme Hansen voegt daaraan toe:

"De gepubliceerde klinische studies over de behandeling van kinderen met astma medicijnen bevatten zeer beperkte gegevens over bijwerkingen en de meest frequente waargenomen bijwerkingen zijn kortademigheid en hoesten. Er zijn niet veel publiek beschikbare artikelen en de in klinische studies genoemde ADR's zijn gecategoriseerd als niet ernstig. Uit de literatuur hebben we echter geleerd dat een aantal proefpersonen een drop-out kregen als gevolg van ernstige bijwerkingen. Op zich een tot nadenken stemmend feit."

Correct gebruik een belangrijke parameter.

Naast de klassieke bijwerkingen zoals kortademigheid en hoesten, rapporteert de EU ADR ook psychiatrische bijwerkingen in de vorm van nachtmerries, agressie en huiduitslag. Sommige rapporten suggereren ook dat patiënten problemen hadden met astma-medicijnen waaronder het gebruik van de inhalator: "In een klinisch onderzoek krijgen de patiënten de hulp en begeleiding om hun medicatie correct en op het juiste moment te nemen. Het is natuurlijk een heel andere situatie voor patiënten die zich geen gezondheidswerker kunnen permitieren in het dagelijks leven. In Denemarken kunnen astmapatiënten hun inhalatietechniek laten controleren bij de apotheker via een gratis aangeboden dienst van de Deense staat 'Controleer uw inhalatie'," zegt Lise Aagaard.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats