Ftalaten verhogen risico op astma bij kinderen


Bij een groep kinderen steeg het risico op astma met meer dan 70% door tijdens de zwangerschap blootgesteld te zijn aan hoge niveaus van de huishoudelijke chemicaliën butylbenzylftalaat en di-n-butyl ftalaat.

Onderzoekers van de Columbia Center for Children’s Environmental Health aan de Mailman School of Public Health zijn de eersten die een verband aantonen tussen astma en prenatale blootstelling aan twee ftalaten die gebruikt worden in een breed scala van huishoudelijke producten. De resultaten verschijnen online in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.

Onderzoekers vonden dat kinderen waarvan de moeders tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan hogere niveaus van de chemicaliën butylbenzylftalaat (BBzP) en di-n-butyl ftalaat (DNBP) een toename hadden van 72% en 78% van het risico op het ontwikkelen van astma op een leeftijd tussen de 5 en 11 jaar, respectievelijk in vergelijking met kinderen van moeders met lagere niveaus van blootstelling.

”Iedereen, van ouders tot beleidsmakers, maakt zich zorgen over de sterke stijging van het aantal kinderen dat astma ontwikkelt. Ons doel is om te proberen en te ontdekken wat de oorzaken zijn van deze epidemie zodat we jonge kinderen beter kunnen beschermen tegen deze slopende aandoening”, zegt eerste auteur Robin Whyatt, DrPh, hoogleraar Environmental Health Sciences en co-adjunct-directeur van de Columbia Center for Children’s Environmental Health aan de Mailman School.

”Onze studie geeft aanwijzingen dat deze twee ftalaten behoren tot een reeks van bekende risicofactoren voor astma,” voegt Dr. Whyatt toe. Andere risicofactoren behelsen tabaksrook, luchtvervuiling, zwaarlijvigheid en een allergie history.

Ftalaten worden in alles gebruikt, van synthetische geuren tot plastic voedsel containers, vinyl vloeren, muggenspray, douchegordijnen, zelfs stuurwielen en dashboards ("nieuwe auto geur" bevat ftalaten). Sinds 2009 zijn in Amerika een aantal ftalaten verboden in kinderspeelgoed en andere artikelen voor kinderverzorging. Er zijn echter geen maatregelen genomen om de ontwikkeling van de foetus te beschermen door zwangere vrouwen te waarschuwen voor potentiële blootstellingen. In de VS worden ftalaten zelden vermeld als ingrediënten op de producten waarin ze gebruikt worden.

”De foetus is tijdens de zwangerschap uiterts kwetsbaar. Hoewel het de taak van de moeders is om alles te doen om hun kind te beschermen zijn ze vrijwel hulpeloos als het gaat om de onvermijdelijke ftalaten, zoals BBzP en DNBP. Als we kinderen willen beschermen moeten we zwangere vrouwen beschermen,” zegt de senior auteur van de studie Rachel Miller, MD, professor Medicine (in Kindergeneeskunde) and Environmental Health Sciences; en hoofd van Pediatric Allergy, Immunology, and Rheumatology aan de Columbia University Medical Center; en co-adjunct-directeur van de Columbia Center for Children's Environmental Health aan de Columbia's Mailman School of Public Health.

De onderzoekers volgden 300 zwangere vrouwen en hun kinderen die deelnamen aan de Center’s longitudinale cohortstudie in New York City. De mate van blootstelling aan de vier verdachte ftalaten werd gemeten door middel van chemische metabolieten in de urine. Monsters werden verzameld bij moeders tijdens het derde trimester en bij kinderen in de leeftijd van 3, 5 en 7 jaar. Chemische analyse werd gedaan op het Center for Disease Control en Prevention. De onderzoekers vergeleken het astma risico bij kinderen tussen 5 en 11 jaar die geboren zijn uit moeders met concentraties van de ftalaten tijdens een latere periode in het derde trimester ten opzichte van een eerdere periode in het derde trimester.

Bijna een derde van de kinderen (94) ontwikkelde een, door een dokter gediagnosticeerde, astma. Nog eens 60 kinderen hadden een voorgeschiedenis van een piepende ademhaling en andere astma-achtige symptomen, zonder een diagnose van astma. Ook in deze groep vonden de onderzoekers een link tussen prenatale blootstelling aan DNBP en de symptomen. Twee bestudeerde ftalaten - di-2-ethylhexyl ftalaat (DEHP) en diethylftalaat (DEP) - werden niet geassocieerd met een diagnose van astma of astma-achtige symptomen.

Alle, behalve eentje, urinemonsters van de moeders en kinderen bevatten metabolieten van alle vier de ftalaten. De monsters hadden een breed concentratiebereik - van niet-gedetecteerd tot 550 ng/ml voor de BBzP metabolieten en 1 tot 1.110 ng/mL voor de DNBP metabolieten. Het is onduidelijk waardoor en welke producten bijdragen aan de grotere blootstelling.

De huidige bevindingen bouwen voort op studies, door dit team gedaan in 2012, van hetzelfde cohort van moeders en kinderen en rapporteringen over kinderen die werden blootgesteld aan DEP of BBzP waarbij een associatie werd gelegd tussen een verhoogd risico op astma-gerelateerde luchtwegontstekingen en prenatale blootstelling aan BBzP met een verhoogd risico op eczeem tijdens de kinderjaren. In 2013 rapporteerden de onderzoekers dat blootstelling aan bisfenol A (BPA) tijdens de kinderjaren ook werd geassocieerd met het risico op astma. Meer recent vonden ze dat de risico’s door BPA blootstelling tijdens de kinderjaren aanzienlijk verhoogden als de moeders tijdens de zwangerschap een hogere blootstelling hadden aan BBzP, waarbij vermeldt wordt dat deze hormoonverstorende stoffen samenwerken om het risico op astma bij kinderen te verhogen (resultaten werden in augustus gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology).

Tot nu toe is het niet bekend hoe ftalaten het risico op astma verhogen. Studies naar prenatale blootstelling aan BBzP laten doorschemeren dat ontstekings- en oxidatieve stress een rol kunnen spelen.

Vertaling: Lia Keizer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats