Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 



Blootstelling van kinderen aan sigarettenrook verhoogt de kans op heropname in het ziekenhuis als gevolg van astma


Een nieuw onderzoek toont aan dat de blootstelling van kinderen aan meeroken - thuis of in de auto – de kans op heropname binnen een jaar nadat ze in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest voor astma drastisch verhoogt.

Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift ‘Pediatrics’, oppert de mogelijkheid dat het meten van blootstelling aan tabak in de klinische praktijk kan worden gebruikt om de inspanningen te richten op het stoppen met roken om zo de kans op een toekomstige ziekenhuisopnames te verminderen.

Om tabaksblootstelling vast te stellen, hebben de onderzoekers van Cincinnati Children’s Hospital Medical Centre en Penn State Milton S. Hershey Children’s Hospital de cotinine in het bloed en in het speeksel van meer dan 600 kinderen gemeten. Cotinine is een stof die geproduceerd wordt wanneer het lichaam nicotine afbreekt. Dit zorgt voor een wetenschappelijke beoordeling van de blootstelling aan tabak.

"De mogelijkheid om in het bloedserum en het speeksel cotinine te meten biedt de mogelijkheid van een objectieve meting die kan worden verkregen wanneer een kind wordt onderzocht op de afdeling spoedeisende hulp of in het ziekenhuis en kan worden gebruikt om toekomstige ziekenhuisopnames te voorspellen", zegt Robert Kahn, MD, MPH, associate director van de afdeling General and Community Pediatrics van het Cincinnati Children's en senior auteur van het onderzoek..

"Een dergelijke meting van blootstelling aan tabaksrook kan worden gebruikt voor specifieke interventies gericht op de ouders/verzorgers van die kinderen vóór ontslag uit het ziekenhuis. Verschillende interventies, met inbegrip van opvoedingsondersteuning en contact met de huisarts, kunnen in de klinische praktijk worden geïntegreerd."

De studie maakt onderdeel uit van de Greater Cincinnati Asthma Risks Study, waarbij men probeert te ontdekken wat de oorzaken zijn van heropname in het ziekenhuis, met name waar het kinderen betreft uit gezinnen met lage inkomens en kinderen van etnische minderheden. De onderzoekers bestudeerden kinderen in de leeftijd van 1 tot 16 jaar, opgenomen in het Cincinnati Children's tussen augustus 2010 en oktober 2011. Van hen werd tijdens hun verblijf in het ziekenhuis het cotinineniveau in het bloedserum en het speeksel bepaald. Aan hun ouders/verzorgers werden vragen gesteld over de blootstelling aan tabak. Van alle kinderen werd gedurende ten minste 12 maanden gemonitord of ze opnieuw werden opgenomen in het ziekenhuis.

De onderzoekers vonden geen verband tussen wat de ouders/verzorgers vertelden over de blootstelling aan tabaksrook en heropname. Maar een meer wetenschappelijke analyse van de werkelijke blootstelling aan tabaksrook via meting van cotinine in het bloed en het speeksel toonde aan dat het risico van een heropname bij kinderen die blootgesteld waren aan tabaksrook meer dan twee keer zo groot was als bij kinderen die niet aan rook worden blootgesteld.

"Van de 619 kinderen in het onderzoek, werd 76 procent gedekt door Medicaid (een hulpverleningsprogramma in de V.S. dat zorgt voor zorgverzekeringen voor individuen en families met een laag inkomen en vermogen. Vert.)," zegt Judie Howrylak, MD, PhD, arts bij Hershey Children's en hoofdauteur van het onderzoek. "Zeker, er kan een financiële prikkel voor zorgverzekeraars zijn om de ouders/verzorgers te helpen met stoppen met roken, in plaats van de kosten van een toekomstige heropname ten gevolge van astma te betalen."

(vertaling: H.B.E. van der Woud)


Gratis ebook + nieuwsbrief ontvangen ?
Ontvang vandaag nog gratis het Eboek Spoedcursus Voeding,
het Eboek Voedzame tradities en onze wekelijkse leerzame nieuwsbrief met wetenswaardigheden, nieuwtjes en vele tips.

Klik hier



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats