Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Gratis eboek

 

 



Volgens een nieuwe studie is borstvoeding geassocieerd met een
lager risico op reumatoïde artritis

In een nieuwe studie van meer dan 7000 oudere Chinese vrouwen online gepubliceerd in het tijdschrift 'Rheumatology' is borstvoeding - zeker voor een langere duur - geassocieerd met een lager risico op reumatoïde artritis (RA) . Specifiek toonde de studie aan dat vrouwen die hun kinderen borstvoeding hadden gegeven ongeveer half zoveel kans op RA hebben in vergelijking met vrouwen die nooit borstvoeding hadden gegeven.

De gunstige effecten van borstvoeding voor zowel moeder als kind zijn alom bekend , maar eerdere studies over het verband tussen borstvoeding en RA waren niet overtuigend. Deze cross - sectionele studie was bedoeld om de relatie tussen RA, borstvoeding en ook het gebruik van orale anticonceptiva te beoordelen in een populatie van oudere vrouwen in Zuid- China waar de culturele gewoonten verschillen van die in het Westen, waar de meeste van eerdere studies werden uitgevoerd.

Professor Peymane Adab en collega's gebruikten gegevens van 7349 vrouwen van 50 jaar of ouder in het Guangzhou Biobank Cohort gebied. Vragenlijsten werden gebruikt om sociaal-demografische geschiedenis, ziekte en lifestyle, obstetrische geschiedenis , borstvoeding en het verloop van het gebruik van orale anticonceptiva vast te stellen. Aan de vrouwen werd ook gevraagd of zij waren gediagnosticeerd met RA en zij werden verder onderzocht door getrainde verpleegkundigen om hun gewrichten te controleren op eventuele zwelling of gevoeligheid die konden wijzen op RA.

Aan de vrouwen werd gevraagd of zij ooit zwanger waren geweest, naar het aantal levendgeborenen en voor elk kind of ze borstvoeding hadden gegeven en hoelang. Zij werden ook gevraagd of ze de anticonceptiepil hadden genomen, vanaf welke leeftijd en hoe lang. De meerderheid van de vrouwen hadden minstens één levend geboren kind; 95 % kregen borstvoeding gedurende ten minste één maand . Slechts 11 % had ooit de anticonceptiepil gebruikt en meestal voor korte duur. De gemiddelde leeftijd bij de eerste zwangerschap was 24 jaar en de gemiddelde leeftijd van diagnose RA was 47,5 jaar.

Bij vrouwen die minstens één levend geboren kind hadden, en na correctie van mogelijke verstorende factoren, hadden degenen met borstvoeding ongeveer de helft zoveel kans op RA dan de anderen. Bovendien was er een statistisch significante trend van afnemend risico van RA met de duur van de borstvoeding. Verdere correctie voor pariteit had geen invloed op de grootte van het effect. Er was geen relatie gevonden tussen het gebruik van de anticonceptiepil en RA .

Dit is de eerste studie die het verband tussen borstvoeding en een lager risico op RA aantoont bij een Chinese bevolkingsgroep waar borstvoeding gebruikelijk is en meer voorkomt dan in veel westerse populaties. Deze studie was gebaseerd op een grote populatie steekproef van de gemeenschap. Aangezien gegevens deel uitmaakten van een grotere studie waren de onderzoekers in staat om aanpassingen in te voeren voor potentieel verstorende factoren.

De onderzoekers merken op dat het verband dat deze studie heeft vastgelegd potentieel belangrijke gevolgen zal hebben voor de toekomstige ziektelast : " De vrouwen die deelnamen aan deze studie zijn geboren in de jaren 1940 en 1950 , voordat China's éénkind beleid in de late jaren 1970 werd geïntroduceerd en op een moment dat borstvoeding vaker voor kwam. De daaruit voortvloeiende daling van borstvoeding ondersteunt de behoefte aan prospectieve studies om te onderzoeken of er een hogere incidentie van RA in de toekomst zal zijn.

"Wat nog belangrijker is , replicatie van de associatie tussen borstvoeding en een lager risico van RA bij een andere populaties versterkt de noodzaak voor verder onderzoek om de hormonale mechanismen die betrokken zijn bij het ontstaan ​​van RA te begrijpen."

Vertaling Andre Teirlinck



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats