Eén enkele dosis antidepressivum brengt al veranderingen teweeg in de hersenen


Een enkelvoudige dosis antidepressivum is genoeg om dramatische veranderingen in de functionele architectuur van de menselijke hersenen teweeg te brengen. Hersenscans genomen van mensen voor en na een acute dosis van het algemeen voorgeschreven SSRI (serotonine reuptake inhibitor) tonen binnen de drie uur veranderingen aan in connectiviteit, zeggen de onderzoekers. Hun resultaten werden gerapporteerd in het tijdschrift Cell Press Current Biology van 18 september.

"We hadden niet verwacht dat SSRI op zo'n korte tijd zo'n prominent effect zou hebben die de hele hersenstructuur omvat," zegt Julia Sacher van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences.

Terwijl SSRI's behoren tot de meest bestudeerde en voorgeschreven vormen van antidepressiva wereldwijd is het nog steeds niet helemaal duidelijk hoe ze werken. Men wist reeds dat deze geneesmiddelen inwerken op de connectiviteit in de hersenen maar dat de effecten zich al manifesteren na enkele uren i.p.v. weken, nee dat had men niet verwacht.

Uit de nieuwe bevindingen blijkt dat de veranderingen meteen plaatsvinden. Sacher zegt wat ze hebben gezien bij de medicatie-vrije individuen die nog nooit eerder antidepressiva hadden genomen een vroege marker van reorganisatie van de hersenen kan zijn.

Deelnemers aan de studie lieten hun gedachten gedurende ongeveer 15 minuten dwalen in een hersenscanner die de zuurstofvoorziening van de bloedstroom in de hersenen meet. De onderzoekers karakteriseerden driedimensionale beelden van de hersenen van elk individu door het meten van het aantal verbindingen tussen kleine blokken voxels genoemd (vergelijkbaar met de pixels in een beeld) en de verandering van deze verbindingen met één enkele dosis van escitalopram (handelsnaam Lexapro).

Uit de hersenen netwerkanalyse blijkt dat één dosis SSRI de intrinsieke connectiviteit in de meeste delen van de hersenen vermindert. Echter, zagen Sacher en haar collega's een toename in connectiviteit binnen twee hersengebieden, met name het cerebellum en de thalamus.

De onderzoekers zeggen dat de nieuwe bevindingen een essentiële eerste stap betekenen in de richting van de klinische studies bij patiënten die lijden aan een depressie. Ze zijn ook van plan om de functionele connectiviteit van hersenen in herstel en die van patiënten die niet reageren na weken van behandeling met SSRI's, met elkaar te vergelijken.

Inzicht in de verschillen tussen de hersenen van mensen die reageren op SSRI's en degenen die dat niet doen "zou kunnen helpen om beter te voorspellen wie zal profiteren van deze vorm van antidepressiva ten opzichte van een andere vorm van therapie," zegt Sacher. "De hoop die we hebben is dat uiteindelijk ons werk zal helpen om een betere behandeling aan te bieden op maat van de patiënten die lijden aan een depressie ."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats