Nieuws

 


Onderzoekers koppelen leeftijd, algemene gezondheid en het gebruik van anti-depressiva aan oogaandoeningen


Afwijkend binoculair zicht, wat inhoudt hoe de ogen als een team samenwerken, verhoogt dramatisch naarmate we ouder worden. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Waterloo. De studie vond een correlatie tussen deze aandoening, de algemene gezondheid en het gebruik van antidepressiva.

Maar liefst 27 procent van volwassenen in de leeftijd van zestig jaar hebben daadwerkelijk een binoculair zicht- of oogbewegingsstoornis. Dat aantal stijgt tot 38 procent voor mensen ouder dan 80 jaar. Ongeveer 20 procent van de bevolking lijdt aan een binoculair zicht aandoening, welke de diepte perceptie beïnvloedt en daarmee het risico op vallen verhoogt.

Dr. Susan Leat, een professor aan de School of Optometry and Vision Science van Waterloo leidde de studie die keek naar willekeurig geselecteerde gegevens van 500 oudere patiënten van boven de 60 jaar die een behandeling ontvingen op de on-campus kliniek van de school.

”Dertig tot veertig procent van de bevolking is een uitzonderlijk hoog percentage voor een incidentie voor een stoornis,” zei Dr. Leat.

Dit is de eerste studie om binoculair zichtverlies met de leeftijd te kwantificeren en het toont een verband aan met antidepressiva en de algemene gezondheid. Van aandoeningen als diabetes en schildklierziekte is bekend dat ze dergelijke problemen veroorzaken maar dit is de eerste studie die binoculair zicht aandoeningen linkt met de algemene gezondheid. Ook andere schrijvers hebben een mogelijke associatie tussen bepaalde antidepressiva en specifieke binoculaire zichtstoornissen besproken maar dit is de eerste studie die daadwerkelijk een link aantoont tussen antidepressiva gebruik en binoculair zicht- en oogbewegingsstoornissen.

”Een verband stelt niet vast dat het ene het andere veroorzaakt maar eerder dat zij naast elkaar bestaan,” zei Dr. Leat. ”Het is mogelijk dat de effecten van slecht zicht betekent dat mensen eerder geneigd zijn om antidepressiva te nemen of dat ze minder gezonde keuzes maken.”

Hoewel de studie suggereert dat de snelheid van de binoculaire zichtstoornissen bij ouderen hoger is dan verwacht, er is ook goed nieuws. Veel binoculaire zichtaandoeningen zijn te behandelen met een bril, zichttherapie of in sommige gevallen een operatie.

”Door het up-to-date houden van uw bril, d.m.v. regelmatig oogonderzoek waardoor je grote recept veranderingen vermijdt, is een manier om goed zicht te houden, vermindert het risico op vallen en handhaaft een goede kwaliteit van leven bij het ouder worden,” zei Dr. Leat.

Optometrie onderzoekers, Dr. Lisa Chan, Dr. Priya-Devi Maharaj, Dr. Patricia Hrynchak, Andrea Mittelstadet, Dr. Carolyn Machan en Dr. Elizabeth Irving waren co-auteurs van de document en de resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Investigative Ophthalmology and Vision Science. Het Vision Services Plan en de Canadian Optometric Education Trust Fund ondersteunden het onderzoek.

Vertaling : Lia Keizer



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats