Diarree en candidiasis worden in verband gebracht met gewone antibiotica, amoxicilline


Nadelen worden waarschijnlijk niet altijd gemeld.

Diarree en candidiasis kunnen het gevolg zijn van inname van gewone antibiotica, amoxicilline en amoxicilline-clavulaanzuur, alhoewel nadelen niet altijd gerapporteerd worden, dit volgens een studie die gepubliceerd is in CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Amoxicilline is de meest voorgeschreven antibiotica, door huisartsen, bij luchtweginfecties en wordt vaak voorgeschreven in combinatie met clavulaanzuur. De voordelen van antibiotica voor luchtweginfecties zijn echter vaak gering dus is het belangrijk voor artsen en patiënten om de voor- en nadelen van het nemen van dergelijke medicijnen af te wegen. Omdat antibioticaresistentie nu algemeen is, is het bijzonder belangrijk om antibiotica verstandig te gebruiken.

“De oorzaak van de resistentie tegen antibiotica is het overmatig gebruik van antibiotica en daarom mogen deze medicijnen niet voorgeschreven worden als de voordelen niet opwegen tegen de nadelen,” zegt Dr. Christopher Del Mar en medeauteurs van Centre for Research in Evidence-Based Practice, Bond University, Gold Coast, Queensland, Australië.

Bewijs van algemeen voorkomende schade door antibiotica ontbreekt omdat de meeste gegevens afkomstig zijn van observationele studies in plaats van gerandomiseerd gecontroleerde studies, de gouden standaard voor onderzoeken.

Onderzoekers voerden een systematische review uit van gecontroleerde studies met volwassenen en kinderen om schade door amoxicilline te kwalificeren en kwantificeren waardoor ze artsen beter kunnen informeren over de risico’s en voordelen van het voorschrijven van deze antibiotica. Vijfentwintig studies bevatten informatie over de schade waarbij ze suggereren dat er onvoldoende rapportage is over de bijwerkingen. Antibiotica werden in de eerstelijns gezondheidszorg voorgeschreven in 15 studies (33%), tandheelkundige zorg (9 studies, 20%), behandelingen (25 studies, 56%) of preventie (20 studies, 44%). Het totale aantal deelnemers was 10.519 waarvan 4280 mensen alleen amoxicillin ontvingen, 1005 amoxicilline-clavulaanzuur en 5234 een placebo.

De onderzoekers zagen dat men drie keer zoveel kans op diarree had als er amoxicilline-clavulaanzuur ingenomen werd. Candidiasis is ook geassocieerd met het gebruik van amoxicilline-clavulaanzuur.

“Gerapporteerde schades waren minder dan verwacht bij klinische ervaringen en anekdotisch observationeel-afgeleide gegevens, die voornamelijk voorkomende schades meldden als huiduitslag (5%-8% van de behandelde mensen en zelfs tot 20% hoger onder degenen die met amoxicilline werden behandeld voor klierkoorts) en gastro-intestinale stoornissen,” schrijven de auteurs.

“Onder-rapportage van schade bij studies blijft wijdverbreid en totdat dit probleem wordt aangepakt zal onder-rapportage naar systematische reviews en andere bewijs syntheses vloeien zoals richtlijnen.”

“Het belangrijkste gevolg van onder-rapportage van schades,” zei dr. Del Mar, “is het kantelen van de balans van voor- en nadelen in de richting van amoxicilline.”

De auteurs hopen dat deze bevindingen nuttig zullen zijn voor de medici in hun gesprek met patiënten over de nadelen, alsmede over het algemene gebrek aan werkzaamheid van deze antibiotica bij behandeling van acute respiratoire infecties in de eerste lijn gezondheidszorg. Echter wordt het vermogen “van artsen en patiënten om volledig geďnformeerde beslissingen te kunnen nemen over het gebruik van amoxicilline en amoxicilline-clavulaanzuur belemmerd door een slechte meting en rapportage,” concluderen zij.

In een gerelateerd commentaar http://www.cmaj.ca/site/press/cmaj141344.pdf, schrijft Dr. Yoon Loke van de Norwich Medical School, University of East Anglia, Norwich, United Kingdom, “(Deze) bevindingen zijn, over de hele wereld, belangrijk voor artsen en patiënten die de voor- en nadelen moeten overwegen van empirische amoxicilline therapie in situaties die vertroebeld zijn door diagnostische onzekerheid.”

“Amoxicilline wordt al decennia op grote schaal gebruikt en het is een schande dat de gegevens over deze nadelen bij zoveel studies en proeven ontbreken. Bij dit geneesmiddel moeten artsen en patiënten niet denken dat ‘afwezigheid van bewijs van schade’ hetzelfde is als ‘bewijs van afwezigheid van schade’.”

Vertaling: Lia Keizer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats