Lichtbehandeling verbetert slaap, depressie en agitatie bij Alzheimer


Afgestemde lichtbehandeling kan slaap en gedrag bij mensen met de ziekte van Alzheimer en dementie verbeteren.

Darien, IL - Een nieuwe studie suggereert dat lichtbehandeling voor het opdrijven van de circadiaanse stimulatie gedurende de dag, de slaap, depressie en agitatie bij mensen met de ziekte van Alzheimer en gerelateerde dementie kunnen verbeteren.

Resultaten tonen aan dat de blootstelling aan een lichtbehandeling overdag gedurende vier weken aanzienlijk de kwaliteit van de slaap, de efficiëntie en de totale slaapduur deed toenemen. Het verminderderde ook significant de scores van depressie en agitatie.

"Het is een eenvoudige, goedkope, niet-medicamenteuze behandeling voor het verbeteren van slaap en gedrag bij de ziekte van Alzheimer," aldus hoofdonderzoeker Mariana Figueiro, PhD, hoogleraar en directeur van het Lighting Research Center aan het Rensselaer Polytechnic Institute in Troy, New York. "De verbeteringen die we zagen in agitatie en depressie waren zeer indrukwekkend."

Het onderzoeksresultaat werd onlangs gepubliceerd in een online supplement van het tijdschrift Sleep en gepresenteerd op maandag 2 juni, in Minneapolis, Minnesota, op SLEEP 2014, de 28e jaarlijkse bijeenkomst van de Associated Professional Sleep Societies LLC .

De piloot studie liep over 14 verpleeghuizen voor patiënten met de ziekte van Alzheimer en gerelateerde dementie. Een lichtbron die lage niveaus van 300 tot 400 lux van een blauwachtig wit licht produceerde met een kleurtemperatuur van meer dan 9000 K werd in de kamers van de bewoners geïnstalleerd. Blootstelling aan licht gebeurde tijdens de dag gedurende vier weken. Licht-donker en activiteit-rust patronen werden verzameld met behulp van een geijkte instrument vóór en na de belichting interventie. Gegevens van de kwaliteit van de slaap, depressie en agitatie werden verzameld met behulp van gestandaardiseerde vragenlijsten .

Figueiro voegde eraan toe dat de verbetering van slaapkwaliteit ook gekoppeld was aan andere opvallende gedragsveranderingen.

„ Uit subjectieve verslagen van het verplegend personeel bleek dat de patiënten rustiger waren, beter aten en hun algemene gedrag beheerster was", zei ze .

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention is de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie bij ouderen die zo'n vijf miljoen Amerikanen treft.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats