Adenosine kan 'love handles' doen smelten


Onderzoekers aan de universiteit van Bonn ontdekken een nieuwe signaalweg om overtollig lichaamsgewicht te bestrijden.

Het aantal mensen met overgewicht neemt wereldwijd sterk toe en daardoor ook het risico op een hartaanval, beroerte, diabetes en de ziekte van Alzheimer. Om deze reden dromen veel mensen van een efficiënt gewichtsverlies. Een internationaal team van onderzoekers onder leiding van professor Alexander Pfeifer van het Universitair Ziekenhuis van Bonn, zijn nu een stap dichter bij dit doel. De wetenschappers ontdekten een nieuwe manier om bruin vet te stimuleren en daarmee energie uit de voeding te verbranden: Het lichaamseigen adenosine activeert bruin vet en "bruint” wit vet. De resultaten zijn gepubliceerd in het gerenommeerd tijdschrift "Nature".

"Niet alle vet is gelijk," zegt professor Alexander Pfeifer van het Instituut voor Farmacologie en Toxicologie van het Academisch Ziekenhuis van Bonn. Mensen hebben twee verschillende soorten vet: ongewenste witte vetcellen die storende "love handles" vormen en bruine vetcellen, die werken als een kachel die overtollige energie in warmte omzet. "Als we in staat zijn om bruine vetcellen te activeren of om witte vetcellen om te zetten in bruine moet het mogelijk zijn om gewoon overtollig vet weg te smelten” meldt de farmacoloog.

De groep van Prof Pfeifer samen met een internationaal team uit Zweden, Denemarken, Finland, evenals van de Helmholtz-Centrum Dresden-Rossendorf en de Universiteit van Düsseldorf hebben nu ontdekt dat er een nieuwe signaleringsmolecule adenosine bruine vetcellen kan activeren. Adenosine komt meestal vrij bij stress. Cruciaal voor het verzenden van het adenosine signaal is de adenosine A2A receptor.

Adenosine activeert bruin vetweefsel.

"Als adenosine zich bindt aan deze receptor in bruine vetcellen wordt de vetverbranding aanzienlijk gestimuleerd," meldt Dr Thorsten Gnad van Prof Pfeifer's team. Het was eerder niet voor mogelijk gehouden dat adenosine bruin vet kon activeren. Verschillende studies met ratten en hamsters hebben aangetoond dat adenosine bruin vet blokkeert.

Echter, hebben de onderzoekers van de Universiteit van Bonn zich niet laten misleiden door deze eerdere bevindingen. Zij isoleerden bruine vetcellen uit mensen tijdens de operatie en onderzochten de signaalroute voor vet activatie d.m.v. adenosine. De resultaten toonden aan dat ratten en hamsters anders reageerden dan mensen in dit opzicht. “Het bruin vet anderzijds werkt op dezelfde manier bij muizen als bij mensen," zegt Prof Pfeifer.

Bruinen van wit vet door adenosine .

Bovendien onderzocht de groep de mogelijkheid om met adenosine witte vetcellen te transformeren in bruine - een proces genoemd "bruining". Witte vetcellen kunnen normaal niet worden geïnduceerd om overtollig vet te verbranden door adenosine, omdat ze simpelweg de A2A receptor niet bezitten. Daarom is het team over gegaan tot het overgedragen van het A2A receptor gen uit bruine vetcellen naar witte vetcellen bij muizen. Deze witte vetcellen met A2A receptoren worden bruine en verbranden energie.

Klinische toepassing is nog ver weg.

Daardoor konden de onderzoekers van de universiteit van Bonn het belang van adenosine bij muizen en mensen voor het eerst begrijpen. "Door de toediening van adenosine-achtige stoffen verloren de muizen duidelijk aan gewicht," meldt Prof Pfeifer. Echter, veel vragen in dit verband moeten nog worden onderzocht. Daarom is de klinische toepassing nog ver weg.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats