Broer- of zusrelatie impact op obesitas


Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine is obesitas van broers en zussen een zwaardere indicator voor obesitas bij kinderen dan het hebben van obese ouders.

Het is goed gedocumenteerd dat kinderen met obese ouders een groter risco lopen op obesitas. In een nieuwe studie hebben onderzoekers van het Massachusetts General Hospital, Cornell University en Duke University onderzocht hoe verschillende soorten familieverhoudingen invloed kunnen hebben op obesitas, in het bijzonder hoe kindrelaties binen het gezin invloed hebben op het gewicht van een kind.

Ze vonden niet alleen een correlatie tussen ouders en kind maar ontdekten ook een verband tussen het hebben van een zwaarlijvige broer of zus en het risico van een kind op obesitas, na correctie van de ouder-kind relatie. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het oktober nummer van het American Journal of Preventive Medicine.

Na opvolging van volwassenen in 10.244 Amerikaanse huishoudens, vonden onderzoekers dat de kans op obesitas bij kinderen varieert met het aantal kinderen in een huishouden en hun geslacht. Volgens de studie heeft in een enkel kind gezin een kind 2,2 keer meer kans op obesitas als een ouder ook zwaarlijvig is.

Echter in gezinnen met twee kinderen bleek uit de gegevens een sterkere relatie met broer of zus met overgewicht dan met ouderlijke obesitas. Oudere kinderen in een tweekindsgezin met een zwaarlijvige ouder hebben 2,3 keer meer kans op obesitas, maar tot 5,4 maal meer kans op obesitas bij overgewicht van jongere broers of zussen. Als het kind de jongere broer of zus is in een tweekindsgezin vormt ouderlijke obesitas niet het risico maar wel een zwaarlijvige oudere broer of zus en wel met een 5,6 maal hogere kans.

"De familiale omgeving staat bekend als een sterke invloedsfactor op de gezondheid van kinderen, en voorafgaand onderzoek heeft veel gedaan aan het ophelderen van obesitasverband tussen ouders en kinderen. Anderen hebben ontdekt dat obesitas ook vaak gecorreleerd is tussen broers en zussen. Onze studie breidt deze bevindingen uit door de integratie van gegevens op beide ouder-kind en broer of zus relaties.

We vonden dat obesitas van een jonger kind meer beïnvloed wordt door oudere broer of zus dan door die van de ouders,” zegt hoofdonderzoeker Mark C. Pachucki , PhD, Mongan Institute for Health Policy, Massachusetts General Hospital, Boston, MA. “Dit verband is onafhankelijk van sociaal-economische en demografische kenmerken, gezondheidsgedrag of de algehele gezondheidstoestand." Dr Pachucki begon deze onderzoekssamenwerking toen hij student was aan de afdeling Robert Wood Johnson Foundation Health and Society aan de University of California, Berkeley, en de University of California, San Francisco.

De gegevens toonden ook een verband tussen geslacht en obesitas risico. In gezinnen met slechts één kind hadden meisjes minder kans op overgewicht dan jongens. De studie suggereert dat jongere kinderen vooral gevoelig zijn voor de invloed van een oudere vooral als die oudere van hetzelfde geslacht is.

“De jongste jongens in tweekindsgezinnen hebben 11,4 keer meer kans op obestias met een oudere broer," schrijven de auteurs. "Als dat jongere jongetje een zus heeft is de kans op obestias 6,6 keer hoger. In tweekindsgezinnen heeft het jongste meisje 8,6 keer meer kans op obestias met een oudere zus en niet significant vaker met een oudere broer, voor jongere kinderen is er dus een waarneembaar geslachtscorrelatie in zwaarlijvigheidsstatus:.. het hebben van een zwaarlijvige oudere met hetzelfde geslacht geeft een verhoogde kans op zwaarlijvigheid bij de jongere.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats